Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Weekendtip: terug in de tijd bij de Reuzenfair in Drenthe

Ben je nog op zoek naar een leuke activiteit voor het laatste weekend van augustus? Dan is de Reuzenfair bij openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord een leuke tip. Naast een markt zijn er allerlei activiteiten en kun je in het museum rondkijken. 

ellert en brammert

Ellert en Brammert

In het Drentse dorp Schoonoord vind je openluchtmuseum Ellert en Brammert. Dit museum vol plaggenhutten, oude boerderijtjes en gebouwen zoals een schooltje en een kerk is een heus dorp waar je het leven van arbeiders in vorige eeuwen kunt ervaren. Het museum is in 1954 opgezet door lokale bewoners om het erfgoed van de arbeiders te bewaren en wordt nog steeds gekoesterd. Waar de naam vandaan komt? Ellert en Brammert zijn reuzen uit een oude Drentse legende, die nu de vaste "bewakers" zijn van het museum. Ze begroeten je bij de ingang!

De Reuzenfair

Jaarlijks wordt er op het terrein van het museumdorp een Reuzenfair georganiseerd. Dat refereert niet alleen aan Ellert en Brammert, want de markt is zelf ook best groot. Met zo'n 100 kramen, foodtrucks, activiteiten voor kinderen en demonstraties van oude ambachten vermaak je je wel even. Daarnaast kun je natuurlijk ook een kijkje nemen in de gebouwen van het museum, de varkentjes aaien of een pannenkoek eten bij het museumrestaurant.

Plaggenhut in het openluchtmuseum. Foto: Ellert en Brammert

Praktische informatie

Op de website van Ellert en Brammert vind je meer informatie over de Reuzenfair. Toegang tot de markt bedraagt €5 per persoon, daar zit entree voor het museum bij in. De markt vindt plaats op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september. Parkeren is gratis.

Uittips Drenthe
  • Openluchtmuseum Ellert en Brammert