Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Eropuit: deze openluchtmusea zijn een bezoek waard

Stap voor een dag terug in de tijd met een bezoek aan deze openluchtmusea in Friesland, Drenthe en Groningen. Elk museum laat zien hoe het leven in het noorden was omstreeks 1900, met een focus op de gewone mens. Je vindt er plaggenhutten, ambachtswoningen, scholen en nog veel meer. Sluit je bezoek daarna af met een lekker kopje koffie bij de horecagelegenheid die elk museum heeft. Veel plezier!

Openluchtmusea

De Spitkeet

Het Themapark en Openluchtmuseum De Spitkeet laat zien hoe arme mensen vroeger op de heide woonden, leefden en werkten. Soms woonden ze in hutten van heideplaggen, of zelfs in een hol of kippenhok. Mensen die het iets beter hadden, konden een stenen huisje bouwen. Mooi aan dit museum is de persoonlijke verhalen die er verteld worden: maak bijvoorbeeld kennis met Froukje Postma, die samen met zeven anderen in een kamertje in het armenhuis woonde. Of met Jelle Dam die in een spitkeet opgroeide en later opkwam voor de arme bevolking op de heide.

Reuzen bewaken de ingang. Foto: Ellert en Brammert

Ellert en Brammert

In het Drentse dorp Schoonoord vind je openluchtmuseum Ellert en Brammert. Dit museum vol plaggenhutten, oude boerderijtjes en gebouwen, zoals een schooltje en een kerk, is een heus dorp waar je het leven van arbeiders in vorige eeuwen kunt ervaren. Het museum is in 1954 opgezet door lokale bewoners om het erfgoed van de arbeiders te bewaren en wordt nog steeds gekoesterd. Waar de naam vandaan komt? Ellert en Brammert zijn reuzen uit een oude Drentse legende, die nu de vaste "bewakers" zijn van het museum. Ze begroeten je bij de ingang!

Een ritje in de trein van het Veenpark. Foto: Marketing Drenthe - Sjoerd Bracké

Het Veenpark

Het Veenpark ligt vlakbij Emmen en is een groot museumdorp, compleet ingericht met oude woonhuizen, een kerkje, een school, werkplaatsen van oude ambachten en een turfafgraving. In dit historische dorp aan het kanaal Bargermond kun je zien hoe het leven van Drentse en Groningse veenarbeiders rond 1920 eruitzag. Rijd een stukje mee in de trein of verken het grote dorp te voet en waan je even terug in de tijd.

Moestuin in museum Het Hoogeland. Foto: Marketing Groningen - Geert Job Sevink

Het Hoogeland

Op een Groningse wierde vind je openluchtmuseum Het Hoogeland, een museumdorp midden in Warffum dat vanaf de straat gewoon een onderdeel van het normale dorp lijkt te zijn. Dat is niet gek, want Warffum heeft een beschermd dorpsgezicht. Het museum bestaat al sinds 1959 en je vind er onder andere een oude dierenartsenpraktijk, een schooltje, een kroeg met kruidenier, woonhuizen, een smederij en een woonwagen. Er staat zelfs een kleine molen!

Uittips
  • Het Hoogeland, Het Veenpark, Ellert en Brammert, De Spitkeet
  • Hoofdfoto: Ellert en Brammert