Wandelen: wat is het toch een heerlijke manier van tot rust komen. Lekker de natuur in, verstand op nul en genieten van de omgeving. Noorderland zette een aantal van de mooiste wandelroutes in Drenthe, Friesland en Groningen voor je op een rij. Trek de wandelschoenen maar aan en laat je inspireren door het prachtige noorden!
Langs Groningse Borgen
Ooit stonden er zo'n 200 borgen in Groningen, maar van deze imposante landhuizen zijn er nog maar zestien over. Via het Groninger Borgenpad kun je langs deze nog bestaande borgen wandelen, en daarnaast locaties van verdwenen borgen verkennen. De fanatieke wandelliefhebber kan hier z'n hart ophalen: met een langeafstandswandeling van ongeveer 240 kilometer – en 21 rondwandelingen van 11 tot 15 kilometer – verveel je je voorlopig niet.
Ontdek de ruige kustlijn
Het Ziltepad, de pelgrimsroute die je langs de "ruige randen van het noorden" voert, heeft sinds kort zes nieuwe etappes in Groningen en Friesland. Deelnemers gaan langs de kustlijn, kunnen historische kerken vanbinnen bekijken en in enkele zelfs overnachten. De bedoeling is dat er zo meerdaagse tochten kunnen worden gemaakt, waarbij wordt ingespeeld op bezinning, rust en meditatie. Want vertragen, loskomen van de dagelijkse beslommeringen; dat is waar het bij deze langeafstandsroute om draait.
Door de oudste bossen van Nederland
Het Boswachterspad in de Ter Apelerbossen is in veel opzichten uniek. Deze route start bij Klooster Ter Apel, een voormalig klooster uit de 15de eeuw dat nog het enige overgebleven klooster is in de provincie Groningen. De bossen op Landgoed Klooster Ter Apel behoren bovendien tot de oudste bossen van Nederland: er zijn al bossen in dit gebied sinds het jaar 800. Ervaar de rust van het historische bos en laat je daarnaast langs een meanderende beek en weidse velden leiden.
De ruige natuur op Terschelling
Een uitdagend pad van 11 kilometer over duinen en zandvlaktes: met het Boswachterspad op Terschelling zie je de "ruige" natuur van het Waddengebied, want hier loop je over onverharde paden. Vanaf de top van de duinen kijk je weids uit over de Noordzee en de zandbanken. Dat is een mooie kans om wadvogels en zeehonden te spotten!
Te voet langs de Elfsteden
Het Elfstedenpad wordt ook “de wandeltocht der wandeltochten” genoemd: deze meerdaagse wandelroute van wel 283 kilometer bootst de route van de Elfstedentocht na. Het leuke hieraan is dat je de route nu dus ook met zomers weer kunt meemaken. Bezoek niet alleen de Elfsteden van de befaamde tocht over ijs, maar kom ook langs voormalige jaag- en kerkenpaden, grasdijken, handelswegen en slingerpaadjes door de streek.
Een eeuwenoud landschap
Langs de wandelknooppuntenroute Het Koningspad vind je heidevelden, veengebieden, weilanden, bossen, statige landhuizen en boerderijen op eeuwenoude terpen. De wandeling voert langs het stroomdal van het Koningsdiep: vroeger was dit een enorme rivier die uitmondde in de voormalige Middelzee, nu is het nog slechts een beekje. Met 120 kilometer aan route verdeeld over veertien etappes kan zelfs de meest gewinterde wandelaar nog even vooruit.
In het spoor van de Tilgrup
Het is een van de grootste natuurgebieden van Nederland: Nationaal Park Drents-Friese Wold, op de grens van Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Friesland. Loop door bossen, heidevelden, stuifzandgebieden en beekdalgraslanden en spot de verschillende planten- en diersoorten. Met de wandelroute Tilgrupvallei volg je het spoor van de Tilgrup, een beek die door het gebied stroomt. Deze avontuurlijke tocht heeft een echte wildernisbeleving en leidt je langs 7,2 kilometer aan slingerende paadjes langs bossen en open terreinen.
Over kleurrijke heide
Een mooi onderdeel van het Drents-Friese Wold is het Doldersummerveld: een kleurrijk heidegebied van ruim 400 hectare, begraasd door schapen. Al wandelend loop je niet alleen door de natuur, maar kom je ook langs verschillende monumenten, sporen van de Tweede Wereldoorlog, oude boerderijen en een middeleeuws karrespoor. Tijdens je bezoek zul je versteld staan door de kleuren. In de zomer bloeit de zeldzame plant beenbreek, die het landschap geel kleurt. In de nazomer en het najaar bloeit de struikheide prachtig paars.
Op pad met de knapzak
Deze Knapzakroute begint in het Norgerholt, een eeuwenoud bos waar je tussen bijzondere flora en sporen van wel duizenden jaren oud wandelt. Onder hoge eiken en hulstbomen kun je je overgeven aan de omgeving. Vanuit het bos brengt een oude zandweg je naar de dorpskern van Norg. Vervolgens wandel je via mooie velden en hooilanden naar twee oude buurtschappen: Zuidvelde en Westervelde.
- Adobe Stock