Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Lekker wandelen: ontdek het Groninger Borgenpad

Trek de wandelschoenen maar aan!

Groninger Borgenpad

Ooit stonden er zo'n 200 borgen in Groningen, maar van deze imposante landhuizen zijn er nog maar zestien over. Via het Groninger Borgenpad kun je langs deze nog bestaande borgen wandelen, maar ook locaties van verdwenen borgen verkennen. Vooral de wandelliefhebber kan hier z'n hart ophalen: met een langeafstandswandeling van ongeveer 240 kilometer – en 21 rondwandelingen van 11 tot 15 kilometer – verveel je je voorlopig niet.

Groninger borgen

Borgen zijn een historisch onderdeel van het Groningse cultuurlandschap. Deze fraaie landhuizen waren vroeger woonplekken voor Ommelander adel, en aan de gebouwen waren vaak bestuursrechten verbonden. Verschillende van de nog bestaande borgen zijn te bezoeken voor het publiek, zoals de Fraeylemaborg in Slochteren en de Menkemaborg in Uithuizen.

Maar ook de borgen die je niet vanbinnen kunt bekijken zijn een bezoekje waard: de omliggende landgoederen en natuurgebieden zijn mooie plekken om een wandeling te maken, met de borgen als fraaie achtergrond.

Groninger Borgenpad

Het Groninger Borgenpad leidt je langs borgen en de omliggende landgoederen, natuurgebieden en historische kerken. Op de website van het Groninger Borgenpad kun je meer informatie vinden over de routes en ze gratis downloaden. Je vindt er de langeafstandsroute: een wandeling van zo'n 240 kilometer, die op gedeeld is in twintig etappes. Voor de echte fanatiekeling is er zelfs een uitbreiding van 45 kilometer die je ook nog langs de Schierstins in het Friese Veenwouden en Steinhaus Bunderhee in het Duitse Bunde brengt.

Niet zo'n fanatieke wandelaar? Je kunt ook gewoon een bezoekje brengen aan een individuele borg, en daar een rondwandeling maken. Het Groninger Borgenpad heeft voor dertien bestaande en zeven verdwenen borgen een rondwandeling gemaakt. Deze variëren in lengte tussen 11 en 15 kilometer.

Routes
  • Groninger Borgenpad
  • Adobe Stock