Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Het Boswachterspad: wandel in een van de oudste bossen van Nederland

En ontdek onderweg het enige overgebleven klooster van Groningen.

Het Boswachterspad: wandel in één van de oudste bossen van Nederland

Op de gevarieerde natuur van de Ter Apelerbossen raak je niet snel uitgekeken. Vertrek op een mooie dag naar het historische klooster van Ter Apel en volg hier het Boswachterspad: een wandeling van 12 kilometer door bos, langs velden en water.

Historische wandeling

Het Boswachterspad in de Ter Apelerbossen is in veel opzichten uniek. De route start bij Klooster Ter Apel, een voormalig klooster uit de 15de eeuw dat nog het enige overgebleven klooster is in de provincie Groningen. De bossen op Landgoed Klooster Ter Apel behoren tot de oudste bossen van Nederland: er zijn al bossen in dit gebied sinds het jaar 800. Ook is dit nog de enige plek in Nederland waar de steenbraam te vinden is. Je herkent het plantje aan de witgekeurde bloemen die in mei en juni bloeien en daarna veranderen in rode besjes.

Volop variatie 

Deze afwisselende route komt langs verschillende soorten landschappen. Je ziet een stukje bewoond gebied, maar vooral mooie natuur. De route gaat vaak langs de meanderende beek de Ruiten Aa, die je zelfs een keer op een verrassende manier moet oversteken. Daarnaast kijk je uit over weidse velden en loop je veel door het bos. Hoor er de specht tegen de bomen roffelen, of ontdek in het voorjaar de ijsvogel bij het water.

Het Boswachterspad wordt aangegeven met blauwe paaltjes en honden zijn, mits aangelijnd, ook welkom. Meer informatie over de route vind je hier. Ben je moe aan het einde van de wandeling? Dan kun je terecht bij Hotel Boschhuis tegenover het klooster, waar je in het restaurant of op het terras nog wat kunt eten en drinken.

Routes
  • Romy van der Lingen, Staatsbosbeheer
  • Marketing Groningen