Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Ontdek het Ziltepad: een pelgrimsroute langs de Waddenkust

Kom tot bezinning in "het ruige noorden".

Ziltepad

Het Ziltepad, de pelgrimsroute die je lopend of per fiets langs de ‘ruige rand van het noorden’ voert, heeft sinds kort zes nieuwe etappes in Groningen en Friesland. Deelnemers gaan langs de kustlijn, kunnen historische kerken vanbinnen bekijken en in enkele zelfs overnachten. Het doel? Tot bezinning komen.

Als een pelgrim

Afgelopen jaar startte een proef met het Ziltepad langs de kustlijn, dat tot het werelderfgoed behoort. Initiatiefnemers Groninger Kerken en Stichting Alde Fryske Tsjerken vroegen mensen om de route te testen. Vanwege het succes van de proef, krijgt Het Ziltepad een vervolg in vaste vorm en is het aantal etappes uitgebreid. Er zijn zes nieuwe routes bijgekomen in Groningen en Friesland, waarbij verschillende kerken langs de route hun deuren openen.

In enkele eeuwenoude gebouwen kun je, als een echte pelgrim en op primitieve wijze (op een stretcher), ook overnachten. De bedoeling is dat er zo meerdaagse tochten kunnen worden gemaakt, waarbij wordt ingespeeld op de behoefte aan bezinning, rust en meditatie. Want vertragen, loskomen van de dagelijkse beslommeringen; dat is waar het bij deze langeafstandsroute om draait.

Afstempelen

Het Ziltepad is een meerjarenproject. Uiteindelijk moet de route in 22 etappes de 22 kerken tussen Den Helder en Termunten bij de Duitse grens met elkaar verbinden. Dat gebeurt in fases: zo staat volgend jaar de lancering van zeven routes in Noord-Holland op het programma. Ten slotte volgen de laatste zes etappes met evenzoveel kerken in Groningen en Friesland. Deelnemers kunnen elke route bij de kerken laten afstempelen en zo in totaal 22 stempels bemachtigen.

Op de website van Visit Wadden vind je meer informatie over de etappes van het Ziltepad en haar kerken. Je vindt er ook een meditatiegids en documentaire over de route. Daarnaast is de podcast Het Ziltepad er gelinkt, waar je (onderweg) meer kunt horen over de kerken van Pieterburen, Usquert, Hijum, Holwerd en Oostrum.

Routes
  • Groninger Kerken, Stichting Alde Fryske Tsjerken
  • Niels Knelis