Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Een tocht over het Doldersummerveld: trek de wandelschoenen maar aan

Heerlijk wandelen over Drentse heidevelden!

Doldersummerveld

Drenthe: de provincie die bekendstaat om haar hunebedden, esdorpen, bossen, uitgestrekte velden, mooie beekdalen en... inspirerende wandelingen! Een van de vele routes die je in de provincie kunt volgen, brengt je over het prachtige Doldersummerveld: een heidegebied waar veel te beleven is.

Het Doldersummerveld

Ten noorden van het Drentse dorp Doldersum ligt een heidegebied van ruim 400 hectare: het Doldersummerveld. Dit gebied maakt deel uit van Nationaal Park Drents-Friese Wold en wordt begraasd door schapen. Breng daarom vooral een bezoek aan de schaapskooi op de Huenderhoeve, want vanaf hier trekt de herder samen met z'n schapen dagelijks de hei op.

Naast deze gezellige, harige viervoeters is het Doldersummerveld ook een plek voor verschillende bedreigde planten en dieren. Zo vind je er broedvogels zoals kwartels en patrijzen, maar ook zeldzame vlinders.

Tijdens een bezoek aan het Doldersummerveld zul je versteld staan door de kleuren. In de zomer bloeit de zeldzame plant beenbreek, die het landschap geel kleurt. In de nazomer en het najaar bloeit de struikheide in prachtig paars. Beklim vooral de uitkijktoren, want dan heb je pas écht een spectaculair uitzicht over dit kleurrijke gebied.

De route

Op de website van Het Drentse Landschap vind je meer informatie over wandelen over het Doldersummerveld. Vanaf bezoekerscentrum Grenzeloos Doldersum is een route uitgezet van ongeveer 8 kilometer. Al wandelend loop je niet alleen door een prachtig natuurgebied, maar kom je ook langs verschillende monumenten, sporen van de Tweede Wereldoorlog, een oude boerderij van de Maatschappij van Weldadigheid en een middeleeuws karrespoor.

Het bezoekerscentrum zelf is ook een bezoekje waard. Je vindt er een expositie met informatie over de omgeving van en rondom het Doldersummerveld; van geschiedenis en persoonlijke verhalen tot nog meer wandel- en fietsroutes.

Routes
  • Adobe Stock