Hutspot, maar dan net even anders
Hutspot is zo'n klassieker die al generaties lang elke winter op tafel komt te staan. Het is misschien wel de simpelste stamppot die er is: met een basis van aardappel, winterpeen en ui staat het in een handomdraai op tafel. Wil je het gerecht eens met een twist proberen? In dit recept maken we de puree lekker romig en gaat de stamppot nog even de oven in met een laagje kaas erover.
Een combinatie van klassiekers
In stamppot speelt vaak één groente de hoofdrol, bijvoorbeeld in een stamppot boerenkool of zuurkoolstamppot. Toch is het soms ook lekker om groenten te combineren. Daarmee varieer je en blijf je tóch dichtbij het klassieke gerecht. In dit recept combineren we andijvie en witlof, twee groenten die goed samengaan.
Geen hete bliksem, maar blauwe bliksem
Ooit van blauwe bliksem gehoord? Deze variatie op hete bliksem zal je zeker verrassen. In plaats van hete appeltjes voeg je er stoofperen aan toe, en je serveert 'm ouderwets met worst en spek. Ga jij het een keer uitproberen?
Op basis van zoete aardappel
Traditiegetrouw maken we stamppot met kruimige aardappels, maar het is echt de moeite waard om het eens met zoete aardappels te proberen. Stamp ze met wat crème fraîche en je krijgt een heerlijk smeuïge, zoete puree. Met deze recepten maken we de stamppot bovendien nóg lekkerder door er fetakaas of geitenkaas aan toe te voegen. Smullen!
Echt van vroeger
Een echte klassieker uit Groningen is blote billetjes in het gras. Deze stamppot met snijbonen en witte bonen heeft naast een bijzondere naam vooral een heerlijke smaak. Je serveert 'm niet met rookworst, maar met braadworstjes of speklapjes.
Vraag je je nu af waarom dit gerecht zo'n bijzondere naam heeft? Daar is een simpele verklaring voor. Door de witte bonen en de snijbonen lijkt deze stamppot namelijk precies op wat de naam doet vermoeden: blote billetjes in het gras!
- Adobe Stock