Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Verrassend lekker recept: spinaziestamppot met fetakaas en zoete aardappel

We kennen allemaal de klassieke hutstpot of stamppot boerenkool wel, maar er bestaan nog veel meer lekkere varianten. In dit recept maken we een spinaziestamppot op basis van zoete aardappels en voegen we als extra smaakmaker fetakaas toe. Laat je verrassen!

Spinaziestamppot

Ingrediënten:

Voor vier personen

  • 1 kilo zoete aardappels
  • 300 gram kruimige aardappels
  • 250 gram spinazie
  • 100 gram geraspte kaas
  • 100 gram fetakaas
  • 100 milliliter crème fraîche
  • 1 grote witte ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1/2 theelepel cayennepoeder
  • peper en zout naar smaak

Tip: je kunt ook wat ongezouten cashewnoten in huis halen om de stamppot mee te garneren. De knapperige structuur van de noten gaat lekker samen met de zachte puree.

Zo maak je een zoete spinaziestamppot:

  1. Schil de aardappels, snijd ze in grove stukken en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.
  2. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwarm de olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook glazig. Voeg het paprikapoeder, de rozemarijn en een snufje zout en peper toe en roer goed door.
  3. Giet de aardappels af en stamp ze tot een gladde puree met de crème fraîche. Meng de cayennepoeder erdoor voor een licht pittige smaak.
  4. Snijd de spinazie in reepjes en hak de fetakaas in kleine blokjes.
  5. Roer de spinazie, fetakaas, geraspte kaas, ui en knoflook door de stamppot. Proef en voeg indien nodig extra zout en peper toe. Laat de stamppot nog 5 minuten op laag vuur staan, zodat de spinazie licht kan slinken en de smaken goed kunnen intrekken.
  6. Hak eventueel nog een handje cashewnoten fijn en garneer de stamppot hiermee.
Culinair
  • Romy van der Lingen
  • Adobe Stock