Het zusje van
Blauwe bliksem is het "zusje" van hete bliksem, ook wel 'stamppot zoete appeltjes' genoemd. Bij blauwe bliksem worden de appels echter vervangen door stoofperen. Net wat anders, maar minstens net zo lekker. Je serveert deze stamppot met worst (of stoofvlees) en spek. Geniet ervan!
Ingrediënten:
- 1500 gram stoofperen
- 400 gram plakken gerookte ontbijtspek
- 1500 gram aardappelen
- 1 kaneelstokje
- 300 gram saucijs
- 1 snufje zwarte peper
- 40 gram roomboter
- zout naar smaak
Variatietip: het is ook lekker om wat losse stoofperen erbij te serveren.
Zo maak je blauwe bliksem:
- Was de peren en droog ze af. Schil ze vervolgens en verwijder de steeltjes en kroontjes. Plaats de peren in een kookpan, voeg voldoende water toe zodat ze net onder staan, en strooi er een beetje kaneel over. Breng het water aan de kook en laat de peren op laag vuur zachtjes doorkoken.
- Snijd ondertussen het spek in repen van ongeveer een halve centimeter. Voeg de spekrepen toe aan de pan met de peren en laat het spek gaar worden in het kokende water.
- Schil de aardappelen en was ze grondig. Snijd ze daarna in gelijke stukken. Haal de spekrepen uit de pan en voeg de aardappelen toe, samen met een beetje zout. Breng het water opnieuw aan de kook en laat de aardappelen op laag vuur gaar koken.
- Spoel de worst af met warm water. Leg de worst op de aardappelen in de pan nadat deze ongeveer 10 minuten hebben gekookt. Snijd de spekrepen in kleine blokjes.
- Controleer na ongeveer 8 minuten of de peren en aardappelen gaar zijn. Haal de worst uit de pan en giet het kookvocht in een kommetje. Stamp de peren en aardappelen tot een gladde puree.
- Voeg beetje bij beetje het kookvocht toe aan de puree totdat deze de gewenste zachtheid bereikt. Roer de spekblokjes door de stamppot en leg de worst erbovenop om deze op te warmen.
- Serveer de blauwe bliksem lekker warm. Eet smakelijk!
Culinair
- JUMBO
- Adobe Stock