Ingrediënten:
Voor vier personen
- 1 kilogram kruimige aardappels
- 400 gram winterpenen
- 150 gram spekreepjes
- 100 milliliter melk
- 2 witte uien
- 2 eetlepels roomboter
- peper en zout naar smaak
- verse peterselie ter garnering
- optioneel: 100 gram geraspte kaas
Zo maak je hutspot met spekjes uit de oven:
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.
- Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken. Pel de uien en snijd deze in halve ringen. Schil de winterpenen en snijd ze in kleine repen.
- Kook de aardappels, uien en winterpenen in ongeveer 20 minuten gaar. Giet de pan vervolgens af en stamp het geheel fijn met een aardappelstamper.
- Bak de spekreepjes zonder olie of boter in een pan totdat ze knapperig zijn. Schep ze vervolgens uit de pan en laat de spekreepjes uitlekken op keukenpapier. Bewaar het spekvet.
- Verwarm de melk in een steelpannetje en voeg de roomboter toe. Blijf roeren totdat de boter is opgenomen in de melk.
- Roer het melkmengsel, het spekvet en de spekjes door de hutspot heen. Breng het geheel op smaak met peper en zout en schep het in de ovenschaal. Strooi eventueel de geraspte kaas erover en bak de schotel in 20 tot 25 minuten af in de oven.
- Hak wat verse peterselie fijn. Verdeel de hutspot over vier borden en garneer met de peterselie.
Culinair
- Albert Heijn, Leuke Recepten, Green Gypsy Spices
- Adobe Stock