Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Ken je deze klassieker nog: zo maak je blote billetjes in het gras

Ken je blote billetjes in het gras nog? Deze klassieker vindt z'n oorsprong in Groningen en mag daarom niet op noorderland.nl ontbreken. Door de witte bonen en de snijbonen lijkt deze stamppot precies op wat de naam doet vermoeden: blote billetjes in het gras! Met dit recept maak je dit lekkere streekgerecht gemakkelijk zelf.  

blote billetjes in het gras

Terug naar toen

Blote billetjes in het gras is een traditioneel stamppotgerecht dat doet denken aan vroeger. Het eenvoudige, maar smakelijke recept bestaat uit een combinatie van aardappelpuree, witte bonen (de "blote billetjes") en snijbonen (het "gras"). Vaak wordt het geserveerd met worst, speklappen of spekjes. Dit gerecht werd én wordt vooral rond de jaarwisseling gegeten vanwege z'n warme, vullende karakter en de nostalgie die het oproept. Aan tafel!

Ingrediënten:

Voor ongeveer vier personen

  • 800 gram kruimige aardappelen
  • 600 gram snijbonen
  • 4 braadworstjes of speklapjes
  • 50 gram boter
  • 700 gram witte bonen
  • 250 milliliter melk
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je blote billetjes in het gras:

  1. Schil en was de aardappelen en snijd ze vervolgens in stukjes. Kook ze samen met de snijbonen in ongeveer 15 minuten gaar in weinig water met een beetje zout.
  2. Verhit ondertussen de boter in een koekenpan. Bak daarin de worstjes of speklapjes bruin en gaar.
  3. Spoel vervolgens de bonen af in een zeef onder stromend water.
  4. Giet de aardappelen en de snijbonen af en maak ze met een pureestamper fijn. Roer er net zo veel melk door tot er een smeuïge puree ontstaat en voeg de witte bonen toe.
  5. Schep het bakvet van de braadworsten of speklapjes erdoorheen en breng de stamppot op smaak met wat peper en zout.
  6. Verdeel de stamppot over de borden en leg de braadworst of speklapjes erbovenop. Genieten maar!
Culinair
  • Kookfans
  • Gilberto Olimpio - Unsplash