Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Oma's recept: zo maak je een appelmoescake

Heb je zin in een lekkere, luchtige cake zonder al te veel vet? Dan is deze appelmoescake perfect. Dit recept komt uit grootmoeders keuken en gebruikt appelmoes in plaats van boter, waardoor de cake heerlijk smeuïg blijft zonder zwaar te worden. Geniet ervan!

Appelmoescake

Ingrediënten:

  • 175 gram kristalsuiker
  • 150 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder
  • 3 eieren
  • 1 appel
  • 1 eetlepel water
  • 1 theelepel vanille-aroma
  • ½ theelepel kaneel

Zo maak je een appelmoescake:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Verwijder het klokhuis van de appel, schil hem en snijd 'm vervolgens in kleine blokjes.
  3. Doe de appelblokjes samen met het water, de kaneel en 25 gram van de suiker in een steelpannetje. Laat het geheel ongeveer tien minuten zachtjes koken tot de appelblokjes zacht zijn. Pureer ze vervolgens tot moes en laat de appelmoes goed afkoelen.
  4. Meng de bloem met het bakpoeder in een kom.
  5. Klop in een andere kom de eieren luchtig met de resterende suiker en het vanille-aroma. Voeg afwisselend en in delen de afgekoelde appelmoes en het bloemmengsel toe en spatel het voorzichtig door het beslag, zodat de luchtigheid behouden blijft.
  6. Vet een cakevorm in met boter of olie en bestrooi deze licht met bloem. Schep het beslag in de vorm en strijk het glad.
  7. Bak de cake in ongeveer 50 minuten goudbruin. Controleer of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt deze er schoon uit, dan is de cake klaar.
  8. Laat de cake even in de vorm afkoelen en stort 'm daarna op een rooster om volledig af te koelen.
Culinair
  • Laura's Bakery
  • Adobe Stock