Dwingelderveldroute
Het Dwingelderveld in Drenthe is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Dit Nationaal Park biedt een afwisselend landschap van heidevelden, vennen, moeras- en stuifzandgebieden en bossen. Met zijn rijke flora en fauna is het een geliefde bestemming voor wandelaars en fietsers die willen genieten van de rust en natuur.
In een ronde van zo'n 46 kilometer brengt de Dwingelderveldroute je langs al het natuurschoon van het Dwingelderveld. Het is een prachtige route, en dat vinden wel meer mensen: volgens Fietsnetwerk.nl prijkt de route dit jaar namelijk bovenaan de lijst van populairste fietsroutes. Fietsers roemen vooral de schoonheid en serene rust van het Dwingelderveld. Naast mooie natuur – bos, heide, vennetjes en stuifzand – passeer je onderweg allerlei culturele hoogtepunten. Zo kom je langs de schaapskooi van Ruinen, fiets je dwars door het pittoreske dorpje Dwingeloo en kun je onderweg een van de oudste en bekendste radiotelescopen ter wereld bewonderen.
De route start op de Brink van Dwingeloo en wordt aangegeven aan de hand van zeshoekige, witte bordjes met een groene opdruk. Omdat de route in een ronde loopt, kun je overigens op elk gewenst punt van de route starten en eindigen. Kijk voor meer informatie op de website van Drenthe.
Oldambtroute
De Oldambtroute van toeristenbond ANWB voert onder meer langs het Oldambtmeer, een nieuw afgegraven meer dat een van de grootste van Nederland is. Reken dan ook op weidse uitzichten over het water en een goede portie uitwaaien. Voor de natuurliefhebber is er bovendien genoeg te zien van het winterse landschap, zeker als je je fiets even parkeert bij de vogelkijkhut onderweg.
Je fietst overigens niet alleen langs water. Onderweg kom je ook langs historische punten zoals de Ennemaborg in Midwolda, het monument van de Slag bij Heiligerlee en de vestingdorpjes Bad-Nieuweschans en Oudeschans. De fietstocht leidt bovendien naar de Dollard, een zeearm van de Waddenzee. Om daar te komen fiets je eerst een heel stuk over het Groningse platteland.
De Oldambtroute is zo’n 54 kilometer lang en volgt fietsknooppunten. De fietstocht is geschikt voor elektrische fietsen. Let wel: het kan op het landgoed van de Ennemaborg en op enkele klinkerstraten hobbelig zijn. Vanwege smalle paden en draaihekken is de route niet geschikt voor brede fietsen, zoals driewielers. Kijk voor meer informatie over de Oldambtroute op de website van de ANWB.
- Adobe Stock