Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Met dit simpele ingrediënt maak je de lekkerste snert

Het is winter, dus tijd voor ouderwetse snert! In dit recept geven we de klassieke erwtensoep een verrassende twist. Met één eenvoudig ingrediënt, dat bijna iedereen wel in het keukenkastje heeft, toveren we de traditionele snert om tot een heerlijke variant.

Snert

Sambal

Wil je een heerlijke snert maken? Dan is het essentieel om een goede rookworst en knolselderij te gebruiken. Maar wil je je snert nóg meer smaak geven? Voeg dan eens een scheutje sambal manis toe. Deze milde, zoete sambal zorgt voor een diepere smaak en maakt je snert nog rijker en voller. Probeer het zelf eens met dit recept.

Ingrediënten:

  • 250 gram spliterwten
  • 250 gram hamschijf
  • 50 gram ontbijtspek
  • 1 rookworst
  • 1 ui
  • 1 winterpeen
  • 1 prei
  • 1 kleine knolselderij
  • 1 aardappel
  • 1,5 liter water
  • 2 á 3 eetlepels sambal manis
  • 1 laurierblad
  • 25 gram verse selderij
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je de snert:

  1. Doe de erwten, het water, de hamschijf en het spek in een grote pan en breng alles aan de kook.
  2. Schil de knolselderij en aardappel en snijd ze in blokjes. Schil ook de wortel, halveer deze in de lengte en snijd 'm in plakjes. Maak de prei schoon, snijd 'm doormidden, en vervolgens in halve ringen, en snipper de ui.
  3. Voeg de gesneden groenten samen met het laurierblad toe aan de pan. Laat de soep ongeveer twee uur op laag vuur pruttelen, zodat de erwten helemaal zacht worden en uit elkaar vallen.
  4. Haal de hamschijf uit de pan en verwijder de botten, kraakbeen en zwoerd. Snijd het vlees in stukjes en doe het terug in de pan. Snijd de verse selderij fijn en de rookworst in stukken. Voeg deze toe aan de soep en laat alles nog een kwartiertje doorkoken.
  5. Breng de erwtensoep op smaak met peper, zout en een beetje sambal.
  6. Serveer de soep eventueel met traditioneel roggebrood en katenspek. Smakelijk eten!
Culinair
  • Kookfans, AH
  • Adobe Stock