Fryske dúmkes
Fryske dúmkes zijn kleine Friese koekjes, bekend om hun typische smaak en vorm. Ze worden gemaakt van een mengsel van onder andere anijszaad, kaneel en hazelnoten of amandelen. De naam "dúmkes" verwijst naar het Friese woord voor "duimpjes", omdat de koekjes oorspronkelijk met de duim in de vorm werden gedrukt. Voor dit recept kun je kant-en-klare Fryske dúmkes – te koop bij de lokale supermarkt of bakker – gebruiken of deze koekjes eerst zelf maken volgens dit recept.
Ingrediënten:
- 100 gram ongezouten roomboter
- 200 gram Fryske dúmkes
- 600 gram roomkaas/zuivelspread
- 3 eieren
- 125 gram crème fraîche
- 150 gram witte basterdsuiker
- 2 eetlepels bloem
- 1 theelepel vanille-extract
Zo maak je de cheesecake:
- Verwarm de oven voor op 120 graden.
- Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron.
- Verkruimel de Fryske dúmkes fijn: dit kun je met een keukenmachine doen of door de koekjes onder een keukendoek te leggen en met een zwaar voorwerp, zoals een pan of deegroller, erop te slaan.
- Zodra de dúmkes goed verkruimeld zijn, doe je ze in een kom. Voeg de gesmolten boter toe en roer dit goed door.
- Vet een taartvorm in en verdeel de koekkruimels over de bodem. Druk dit goed aan, bijvoorbeeld met de bolle kant van een lepel. Laat de taartbodem nu even opstijven in de koelkast.
- Doe het vanille-extract met de zuivelspread, crème fraîche en de suiker in een beslagkom en mix dit tot een mooi, glad mengsel. Voeg tijdens het mixen één voor één de eieren toe, totdat ze volledig zijn opgenomen. Meng als laatste de bloem erdoor: mix dit nog eventjes tot een vloeibaar en lekker romig beslag.
- Haal de taartbodem uit de koelkast en verdeel het roomkaasmengsel over de bodem. Strijk de bovenkant glad.
- Bak de cheesecake ongeveer 1,5 uur in het midden van de oven, of totdat de taartranden goed stevig zijn. Laat de cheesecake vervolgens 1,5 uur in een gesloten oven op kamertemperatuur komen.
- Plaats daarna de cheesecake minimaal 3 uur – afgedekt met vershoudfolie – in de koelkast om volledig op te stijven. Maar: hoe langer, hoe beter en lekkerder! Je kunt de cheesecake ook gerust een nachtje in de koelkast laten staan.
- Adobe Stock