Nationale Tuinvogeltelling
Al sinds 2001 organiseert Vogelbescherming Nederland een jaarlijkse tuinvogeltelling in de winter. Het doel van deze telling is beter in kaart te brengen hoe overwinterende vogels in Nederland gebruik maken van tuinen. Met die informatie kan de Vogelbescherming betere stappen ondernemen om vogels te helpen en te beschermen.
De vogeltelling is vrij eenvoudig: deelnemers nemen een half uur lang plaats in hun tuin of op hun balkon en observeert welke vogels er langskomen en hoeveel dat er zijn. Hun bevindingen geven ze vervolgens door op de website van de Vogelbescherming.
Het tellen van de vogels in je tuin is niet alleen een nuttige bezigheid, maar ook leuk om te doen. Op deze manier neem je echt een moment om van je tuin te genieten. Welke delen van je tuin bezoeken de vogels graag, en welke vogelsoorten komen er langs? Misschien word je na de telling wel geïnspireerd om de tuin wat vogelvriendelijker te maken.
Praktische informatie
De Nationale Tuinvogeltelling vindt dit jaar plaats op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 januari. Deelnemers mogen zelf een geschikt moment uitkiezen op een van deze dagen, maar het wordt aangeraden om vroeg in de ochtend te tellen. Dan zijn de vogels namelijk het meest actief.
Er zijn wel wat regels verbonden aan de telling. Zo tellen overvliegende vogels niet mee, en mogen vogels buiten je tuin of balkon meestal ook niet meegeteld worden. Het doel van de telling is om in kaart te brengen hoeveel vogels de tuinen en balkons in Nederland bezoeken: daarom mogen in de meeste gevallen alleen vogels die echt in de tuin of op het balkon neerstrijken geteld worden.
Op de website van de Nationale Tuinvogeltelling vind je alle regels, praktische informatie en tips over de telactie. Daarnaast vind je er een overzicht van tuinvogels, dus je hoeft geen grote kennis te hebben van vogelsoorten om mee te doen.
- Vogelbescherming Nederland
- Adobe Stock