Ingrediënten:
Voor vier personen
- 1 kilo kruimige aardappels
- 400 gram boerenkool
- 100 gram pepersalami
- 100 milliliter crème fraîche
- 1 rookworst
- 1 zoete rode puntpaprika
- 1 grote witte ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1/2 theelepel kerriepoeder
- 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 3 eetlepels water
- zwarte peper en zout naar smaak
Tip: wil je een extra romige stamppot op tafel zetten? Voeg dan nog 100 gram geraspte kaas toe aan de stamppot.
Zo maak je een pittige boerenkoolstamppot:
- Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken. Kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.
- Verwarm de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snipper de ui, snijd de paprika in blokjes en hak de teentjes knoflook fijn. Verwijder eventueel het velletje van de pepersalami en snijd het in blokjes.
- Verhit de zonnebloemolie in een pan en strooi de kerriepoeder, paprikapoeder en wat versgemalen zwarte peper in de olie. Laat het even mee verwarmen zodat de aroma's goed vrijkomen. Fruit dan de ui, knoflook, paprika en pepersalami in circa 4 minuten.
- Voeg de boerenkool toe aan het uimengsel en bak dit nog 2 minuten mee. Blus vervolgens met 3 eetlepels water en laat het geheel 5 minuten garen.
- Giet de aardappels af en stamp ze fijn met de crème fraîche en de cayennepeper. Roer het mengsel van ui, knoflook, paprika, pepersalami en boerenkool erdoorheen. Voeg er eventueel nog geraspte kaas aan toe en breng op smaak met zout.
- Snijd de rookworst in plakjes en serveer met de pittige boerenkoolstamppot.
Culinair
- 24Kitchen
- Adobe Stock