Ingrediënten:
- 1 rookworst
- 500 gram spitskool
- 100 gram walnoten
- 1 kilogram kruimige aardappelen
- 150 milliliter melk
- 2 Jonagold appels
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 1/2 theelepel kaneel
- snuf gemberpoeder
- peper en zout naar smaak
- beetje verse peterselie ter garnering
Zo maak je spitskoolstamppot met appeltjes:
- Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken. Breng een grote pan met gezouten water aan de kook en voeg de aardappels eraan toe. Kook ze in 15 tot 20 minuten gaar.
- Zet nog een pan water op het vuur, maar zorg dat het water net niet kookt. Gaar hierin de rookworst in 15 tot 20 minuten.
- Was de spitskool en snijd deze in dunne reepjes. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Verhit een eetlepel zonnebloemolie in een pan en bak hierin de ui en knoflook glazig. Voeg de kerrie toe en bak vervolgens de spitskool zo'n 4 minuten mee, totdat deze is geslonken. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
- Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes. Hak ook de walnoten fijn.
- Verhit in een andere pan een eetlepel zonnebloemolie en bak hierin de appeltjes op middelhoog vuur. De appels zijn klaar na ongeveer 5 minuten, wanneer ze lekker zacht zijn en licht beginnen te karamelliseren. Voeg dan de gehakte walnoten toe en bak deze een paar minuten mee.
- Wanneer de aardappelen gaar zijn, giet je ze af en voeg je ze toe aan de spitskool. Stamp het samen met de melk, nootmuskaat en gember tot een gladde stamppot. Voeg indien nodig peper, zout of nog een scheutje melk toe.
- Garneer de stamppot met de appels, walnoten en wat fijngehakte peterselie. Serveer met de rookworst.
Culinair
- Libelle Lekker
- Adobe Stock