Het nieuwe kookboek Winter
Terwijl de dagen korter worden en de kou toeneemt, is niets fijner dan de geur van hartverwarmende, winterse gerechten die de keuken vullen. Dit lekkere recept komt uit Winter, een nieuw kookboek vol inspiratie voor het komende seizoen. Tip: vind je het drankgehalte in dit recept te hoog? Vervang dan de wodka door rode wijn; net zo lekker!
Ingrediënten:
- 16 verse, stevige vijgen
- 12 stevige pruimen
- 150 milliliter rode wijn
- 100 milliliter wodka + wat extra ter afronding
- 200 gram kristalsuiker
- 6 eetlepels crème de cassis
- 300 gram bramen (indien beschikbaar, anders pitloze blauwe druiven)
- 4 kardemompeultjes
- 275 milliliter slagroom
- poedersuiker
Zo stoof je de vijgen en pruimen:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Halveer de vijgen in de lengte zonder ze helemaal door te snijden. Halveer de pruimen en verwijder de pitten. Doe de vijgen en pruimen in een ondiepe ovenschaal waar al het fruit in één enkele laag in past.
- Meng de wijn, wodka, 150 gram kristalsuiker en vier eetlepels crème de cassis in een pan en verhit al roerend tot de suiker oplost. Laat al sudderend met een derde inkoken en schenk dit mengsel dan over het fruit. Strooi de rest van de kristalsuiker erover.
- Stoof het fruit 25-30 minuten in de oven (gebruik je druiven in plaats van bramen? Voeg deze dan 15 minuten voor het eind van de oventijd toe). Het fruit moet zacht en bovenop iets gekaramelliseerd zijn, maar nog wel z’n vorm hebben.
- Laat het gestoofde fruit afkoelen en voeg dan de bramen (of druiven) toe. Schenk er wat wodka over en besprenkel met de rest van de crème de cassis.
- Haal de zaadjes uit de kardemompeultjes en plet de zaadjes in een vijzel, of in een zware kom met bijvoorbeeld het uiteinde van een deegroller. Doe de room in een kom, voeg de kardemom toe en klop stijf; voeg vervolgens poedersuiker naar smaak toe. Serveer dit bij de bramen en vijgen en doe eventueel een bolletje ijs of wat mascarpone erbij. Geniet ervan!
Culinair
- Winter - Diana Henry
- Winter - Diana Henry