Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Gees in Wintersfeer: 'We hebben er zoveel lol in samen'

In het Drentse Gees is het eind november vaste prik: Gees in Wintersfeer, waarbij exposanten en dorpsbewoners samen optrekken. Het tweedaagse evenement trekt duizenden bezoekers naar het esdorpje, dit jaar voor de tiende keer. Een knusse fair in een schilderachtig decor! 

Gees

Sfeer, waar zit ’m dat precies in? Sfeer gaat over kleuren, vormen, geuren. Je kunt sfeer voelen en proeven. Het gaat over ruimte en tijd, over licht en donker. De Geesenaren weten in ieder geval precies wat ze ermee bedoelen. Het woord zit niet voor niks in de naam van hun jaarlijkse dorpsevenement. Eind november straalt het dorp in winterstijl: lichtjes, kraampjes, muziek. Gezelligheid, uitgedragen door de hele gemeenschap. Bewoners doen zelf mee. Ze stellen bijvoorbeeld hun erf beschikbaar voor exposanten of muzikanten.

De groei en bloei van deze dorpstraditie is best opvallend te noemen. Traditie en folklore zuchten nog weleens onder commerciële belangen. De handelsgeest heeft dan omarmd wat vroeger gewoon de gebruiken van een kleine gemeenschap waren. Maar in Gees ging het eerder andersom. Ooit kregen een paar ondernemers het idee om tegen het einde van het jaar iets te organiseren. Het evenement groeide, de dorpsbewoners raakten erbij betrokken en richtten een stichting op, waarmee het steeds meer hun gezamenlijke festiviteit werd. Hun traditie.

Met de huifkar

Laat bewoners over dit alles aan het woord, en het duurt niet lang tot een bekende term valt: naoberschap. Dat is belangrijk voor het dorp, aldus Jannie ten Wolde en Jan Rossing, die al sinds 1985 in Gees wonen. Daarvoor woonden ze ook al in de omgeving. Toen ze in Gees neerstreken was het nog een kleine boerengemeenschap, vertelt Jan. ‘Maar dat hebben we in de afgelopen 40 jaar geleidelijk minder zien worden. Daar komen andere inwoners voor in de plaats. Het merendeel van hen is bereid om de handen uit de mouwen te steken, ook in het verenigingsleven. En dan niet zozeer in allerlei besturen, maar van: “je belt maar als er wat is, als we iets kunnen doen”.’

Jan en Jannie hebben een bedrijf in huifwagens, die ze verhuren en waarmee ze trektochten organiseren door Gees en omgeving. Al bij een van de eerste edities van Gees in Wintersfeer werd een beroep op hen gedaan. Jan: ‘Gees is een langgerekt dorp, er was behoefte aan vervoer. Eerst spanden we een paard voor de huifkar, maar het bleek veel te zwaar voor het paard om na twee maanden stil te hebben gestaan ineens de hele avond door het dorp te stappen. Sindsdien rijden we met de trekker ervoor.’ Zo verplaatsen Jan en vrijwilligers de bezoekers van de parkeerplek naar de andere kant van het dorp, zodat zij de route van zo’n 3 kilometer door Gees in Wintersfeer wandelend kunnen afleggen.

Foto: Gerrit Boer

Eeuwenoud landschap

Op de huifkar, beschut onder het zeildoek, krijg je meteen een indruk van het decor. Het esdorpje in de gemeente Coevorden biedt een karakteristieke Drentse aanblik: klinkerwegen, rietgedekte boerderijen met beukenhaagjes, eikenbomen, langgerekte bochten in de weg, daarachter de akkers en weilanden. De bewoonde kern is eeuwenoud. Een werkgroep die zich bezighield met de geschiedenis van het dorp vond aanwijzingen uit het jaar 900, toen hier niet meer dan een handjevol hoeves stond.

Anno 2024 zijn het voornamelijk woonboerderijen, die met zorg worden behandeld, vertelt Jan. ‘Nieuwe bewoners respecteren de historische waarde, ze zetten er bijvoorbeeld niet zomaar grote. moderne raampartijen in.’ Een deel van Gees is sinds de jaren 60 aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Jan wijst de bezoekers die hij vervoert of de dagjesmensen die hij ’s zomers meeneemt op tochten ook graag op de historie. ‘De structuren van 1000 jaar geleden zijn hier en daar nog steeds zichtbaar in het landschap. Dan worden ze wel even stil achter in de huifkar.’

De deelnemers en exposanten van Gees in Wintersfeer moeten natuurlijk ook een beetje passen bij die uitstraling. De organisatie zoekt ze daarop uit. Denk aan makers van houtkunst, wol, bronzen beelden of ambachtelijk brood en gebak. De meesten van hen komen uit het noorden van het land. Er kan een rietdekker bij zijn die een demonstratie geeft, iemand met een verzameling oude melkbussen uit diverse landen, maar ook een groepje berijders van antieke motoren die ze in Gees showen. Als het maar met het landelijke leven en met streekproducten te maken heeft, vertelt Anneke Doornbos, dorpsbewoner en bestuurslid van de stichting. ‘Deelnemers met een kraam besteden ook veel aandacht aan de presentatie, met lampjes en een aankleding die het mooi en gezellig neerzet.’ Behalve producten om mee naar huis te nemen valt er ter plaatse genoeg te proeven, van zoete koeken tot hartige winterkost.

Verder lezen

Gees in Wintersfeer vindt dit jaar plaats op vrijdag 29 en zaterdag 30 november. Meer lezen? De volledige reportage over Gees in Wintersfeer is nu te lezen in de nieuwste feesteditie van Noorderland, nu te koop in winkels in heel Nederland en te bestellen via onze webshop. In deze editie vieren we dubbel feest: we staan uitgebreid stil bij de feestdagen én ons 20-jarig jubileum. We bezoeken onder andere de Menkemaborg in Uithuizen, aanschouwen de slipjacht in Havelte, zetten de leukste kerstmarkten op een rij en gaan aan de slag met lekkere feestrecepten. Dit – en nog veel meer! – lees je nu in onze nieuwste editie.

Uittips
  • Gerrit Boer