De Vlindertuin in Zuidlaren
Restaurant De Vlindertuin, gehuisvest in een boerderij in Zuidlaren, is een sfeervolle plek die bekendstaat om verfijnde gerechten en een warme, gastvrije ambiance. Chef-kok Jilt Cazemier kookt hier volgens de Franse keuken, maar voegt daar graag een moderne twist aan toe. De tafels zijn met smetteloos wit linnen gedekt en de opstelling in deze restaurantboerderij is ruim, waardoor privacy gewaarborgd is. De Vlindertuin geeft royale gerechten en is beslist niet zuinig in het verwennen van de gast met allerlei lekkere amuses en andere extraatjes. Geen wonder dus dat het hier altijd vol zit. De Vlindertuin staat dit jaar op plaats 37 in de ranglijst van restaurantgids Lekker500.
Noor in Groningen
In 2022 verhuisden chefs Marleen en Jeroen Brouwer van het Drentse Schoonloo naar Groningen om in de oude Theresiakapel hun gastronomische vakmanschap voort te zetten. En dat heeft hen geen windeieren gelegd: dit beeldschone restaurant, dat heel luxe en stijlvol ingericht is, wordt druk bezocht door gasten uit binnen- én buitenland. Geniet hier van heerlijke gerechten die niet alleen de tong, maar ook zeker het oog strelen. Noor behaalt dit jaar plek 32 op de ranglijst van Lekker en is daarmee het restaurant in Noord-Nederland met de hoogste notering.
De Heeren van Harinxma in Beetsterzwaag
Dit chique en statige restaurant vind je op het prachtige landgoed Lauswolt in Friesland. Chef Seb Smit kookt hier met producten uit eigen moestuin en van lokale leveranciers, en daar zoeken sommeliers Almar Wessels en Vladimir Sarkisyan met passie mooie wijnen bij uit. Er is keuze uit verschillende themamenu's, die elk seizoen verschillen. De bediening is attent en galant: bij de Heeren van Harinxma word je een avond lang van top tot teen in de watten gelegd. En ook fijn: logeren behoort hier tot de mogelijkheden – ideaal dus als je uitgebreid van al die heerlijke wijntjes wilt genieten. De Heeren van Harinxma strijkt dit jaar neer op plek 41.
Smink in Wolvega
Restaurant Smink, gelegen in het Friese Wolvega, biedt een eigentijdse en innovatieve eetervaring onder leiding van chef-kok Jan Smink, die bekendstaat om zijn creatieve en vooral technische benadering van koken. Het restaurant combineert namelijk Friese invloeden met moderne kooktechnieken, waaronder 3D-geprinte culinaire elementen. De open keuken en intieme sfeer maken de ervaring bij Smink persoonlijk en ongedwongen; ideaal dus voor liefhebbers van gastronomische hoogstandjes, aldus restaurantgids Lekker500. Het restaurant behaalt dit jaar plaats 44.
Onder de Linden in Aduard
In het Groningse dorpje Aduard, in een prachtig monument uit 1735, vind je Onder de Linden, geleid door chef Steven Klein Nijenhuis. Met een stijlvolle inrichting en een ontspannen sfeer is het de perfecte plek om te genieten van een inventieve Franse keuken, gecombineerd met oosterse invloeden. Gasten worden hier verrast met een meergangenseizoensmenu zónder menukaart, waarbij alleen de beste lokale ingrediënten worden gebruikt. Opvallend detail: het team is al enkele jaren bezig om Onder de Linden te verduurzamen. Zo serveren ze geen rund- en varkensvlees en melkproducten meer en laten ze andere diersoorten die onder druk staan met rust. Onder de Linden staat dit jaar op plek 56.
Piloersemaborg in Den Ham
De Piloersemaborg, de culinaire oase van Dick en Hilda Soek, is een verborgen juweel in het Groningse land. Deze 17de-eeuwse borgboerderij biedt een combinatie van authentieke charme en verfijnde gastronomie, waarbij biologische en lokale producten centraal staan. Gasten genieten hier in stijlvolle eetkamers – of gewoon buiten tussen de fruitbomen en rondscharrelende kippen – van pure, seizoensgebonden gerechten. De ongedwongen sfeer en de bijzondere aandacht voor zowel eten als wijn maken dit een plek waar je even helemaal kunt onthaasten. De Piloersemaborg eindigt dit jaar op plaats 67.
- Lekker500
- Eigen beeld via Lekker500