Marijke Muoi in Oranjewoud
Marijke Muoi Wine & Dine, een culinaire bistro, is vernoemd naar Maria Louise Van Hessen-Kassel. Zij was een van de stadhoudersvrouwen die landgoed Oranjewoud in Friesland hebben gesticht en onderhouden. Maria Louise was zeer geliefd onder de bevolking: ze werd gezien als tante en kreeg als bijnaam Marijke Muoike – da's Fries voor tante. Dit vernoemde restaurant is gelegen in de bossen van Oranjewoud en maakt onderdeel uit van Parkhotel Tjaarda. De ideale plek dus om na een boswandeling neer te strijken.
STEEF. in Leeuwarden
‘Kwaliteit, puurheid en creativiteit’ zijn naar eigen zeggen de kernwaarden van restaurant STEEF., dat sinds 2021 gerund wordt door chef Stefan Visser en zijn partner en gastvrouw Elke Valk. Hun zaak is te vinden aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden en meteen bij de entree weet je het eigenlijk al: hier zit het wel goed. Het ontvangst door Elke is hartelijk en je merkt gelijk de liefde en passie voor het vak. Stefan kookt een karakteristieke keuken, want alles wat hij ervaart in het dagelijkse leven zet hij om in het maken van verrassende gerechten die tot in detail uitgewerkt zijn.
De Mearkas in Eastermar
Restaurant de Mearkas bevindt zich in het prachtige landschap van de Noardlike Fryske Wâlden in Noordoost-Friesland. De naam van dit restaurant is afgeleid van het boek Sprookjes uit de Friese Wouden – Mearkes út ’e Wâlden in het Fries – van Dam Jaarsma. Mearkes is verbasterd naar Mearkas, omdat dit restaurant gevestigd is in een tuinkas. Met het sprookjesboek in de hand vertelt mede-eigenaar en chef-kok Kees Meinderts aan tafel dat hij hoopt een bijzondere plek te creëren waar zijn gasten met nieuwe verhalen en ervaringen weer naar huis gaan. Want een unieke plek is Mearkas zeker: het kasrestaurant is omringd door een grote moes- en pluktuin, een voedselbos én vijf glampingtenten, waar gasten na een diner kunnen overnachten.
Ode in Dokkum
Friesland is een culinaire parel rijker: in een gerestaureerd monumentaal pand aan de markt in Dokkum is onlangs restaurant Ode verrezen. Hier kookt chef Liudger van der Meer volgens “de nieuwe Friese keuken”. Dat houdt in: koken met zoveel mogelijk ingrediënten uit eigen (Fries)land. Verder geldt hier het motto: circa 80 procent van de gerechten bestaat uit groente en 20 procent uit vis of vlees. Dat leidt tot verrassende gerechten, die worden begeleid door lekkere wijnen van Nederlandse bodem. Hier geniet je bijvoorbeeld van zachtgegaarde rib van Fries weiderund met tuinbonen, of wat dacht je van paling en kwal van het Wad?
Le Petit Bistro in Sneek
Eigenaren Jeroen van der Geest en Benthe Smithuis voeren aan de rand van het centrum van Sneek een huiselijk klein restaurant met slechts veertien plaatsen. De inrichting is modern, met een gezellige open keuken. Daar stelt Jeroen een zogenoemd "tastingmenu" samen, vol gerechten uit de Franse keuken met keuze uit vier tot zeven gangen. Een aanrader voor wie in Sneek een culinaire avondje uit wil beleven en genieten van de Franse charme.
Smink in Wolvega
Restaurant Smink biedt een eigentijdse en innovatieve eetervaring onder leiding van chef-kok Jan Smink, die bekendstaat om zijn creatieve en vooral technische benadering van koken. Het restaurant combineert namelijk Friese invloeden met moderne kooktechnieken, waaronder 3D-geprinte culinaire elementen. De open keuken en de intieme sfeer maken een etentje bij Smink persoonlijk en ongedwongen; ideaal dus voor liefhebbers van culinaire hoogstandjes.
Vis en Meer in Woudsend
Vis en Meer is sinds jaar en dag een begrip in het pittoreske dorp Woudsend. In dit gezellige, rumoerige huiskamerrestaurant is het namelijk altijd een drukte van jewelste, zeker in het hoogseizoen. Het ontvangst is hier zeer gastvrij door Maya Schilstra, die dit restaurant samen met haar man en chef-kok Sjouke runt. Mooi is ook om hun kinderen al volop actief te zien zijn in de bediening. Verwacht hier heerlijke (vis)gerechten en een goeie prijs-kwaliteitverhouding. Een blijvertje in Woudsend!
- Lekker500
- Eigen beeld via Lekker500