Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Het allereerste restaurant met een volledig Friese keuken geopend

'Naast een eigen taal, vlag en volkslied is de Friese keuken ook iets om trots op te zijn.'

Friese keuken

Niet naar de Italiaan, Griek of Thai, maar een avondje Fries eten! Dat kan vanaf deze week bij het nieuwe restaurant Ode in Dokkum, het allereerste restaurant in Nederland met een volledig Friese keuken. In het restaurant staan Friese ingrediënten en vakmanschap centraal: een ode aan de Friese gastvrijheid en de smaken die de provincie rijk is.

Nieuwe Friese Keuken

Bedenker Geert-Jan Vaartjes wil in Ode het culinair talent en vakmanschap van Friesland laten zien, zowel in de keuken als in de bediening. 'In Friesland zijn we doorgaans best nuchter, maar we kunnen echt trots zijn op wat hier gebeurt,' zegt hij. 'Bovendien valt er hier culinair vreselijk veel te genieten. Naast een eigen taal, vlag en volkslied is de Friese keuken ook iets om absoluut trots op te zijn.'

In het restaurant staat de "Nieuwe Friese Keuken" centraal: een Friese vertaling van de principes van Dutch Cuisine, een beweging die de Nederlandse eetcultuur en -tradities wil bevorderen. Dat betekent onder andere dat er veel met lokale producten wordt gewerkt.

Ode is gevestigd in het oude beursgebouw van Dokkum

Producten uit de regio

Chef Liudger van der Meer bedenkt hoogwaardige gerechten met ingrediënten uit de regio, zoals rode bieten, daslook, vlierbes, paling en kwal van het Wad. Met fermentatietechnieken zorgt hij ervoor dat seizoensproducten ook buiten het seizoen gebruikt kunnen worden en er zo weinig mogelijk voedsel verloren gaat.

Dat is duurzaam, net als het gebruik van “probleemganzen” uit de regio. Voor Ode’s vissaus zijn namelijk ganzen gebruikt die anders vernietigd zouden worden. De beestjes vormen overlast voor de landbouw en worden afgeschoten, maar er is geen doel voor ze. Door ze in een gerecht te verwerken zet Ode naar eigen zeggen 'een Fries probleem letterlijk op de kaart'.

Keuken midden in het restaurant 

Ode is gevestigd in het 19de-eeuwse beursgebouw aan de markt in Dokkum. Het restaurant is vanaf deze week geopend voor diner; van woensdag tot en met zaterdag. Leuk detail: de keuken zit midden in het eetgedeelte, zodat je als gast – letterlijk! – een kijkje in de keuken krijgt.

Culinair
  • Geen Saus
  • Geen Saus, Anna Groenia Fotografie