Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Een avond uitpakken: dit zijn de 8 beste restaurants in Drenthe

Deze week verscheen de nieuwste editie van Lekker500: dé restaurantgids van Nederland die ieder jaar de beste restaurants in ons land op een rij zet. Ook veel zaken in Drenthe hebben dit jaar een plekje in de Lekker500-gids bemachtigd: dit zijn ze! 

Restaurants Drenthe

De Vlindertuin in Zuidlaren

Het beste restaurant van Drenthe vind je dit jaar in Zuidlaren: de Vlindertuin staat op plaats 37 in de ranglijst van restaurantgids Lekker500. Het restaurant, gehuisvest in een oude Saksische boederij, is een sfeervolle plek die bekendstaat om verfijnde gerechten en een warme, gastvrije ambiance. Chef-kok Jilt Cazemier kookt hier volgens de Franse keuken, maar voegt daar graag een moderne twist aan toe.

De Vlindertuin

De keuken van Arragon in Fluitenberg

Aan de rand van het Spaarbankbos ligt het charmante restaurant De keuken van Arragon, omringd door een prachtige tuin waarin het op zomerse dagen goed toeven is. Chef-kok Herco van Arragon voert hier sinds 2007 een pure keuken met groenten uit eigen tuin en dagverse lokale producten. Er is geen menukaart, maar keuze uit verrassingsmenu's in diverse prijsklassen. Alles wordt in huis gemaakt; van het brood tot het ijs en de bonbons.

Posten in Frederiksoord

De zogenoemde Nordic cuisine is wat de klok slaat in restaurant Posten, gevestigd in het voormalige postkantoor van Frederiksoord. Want verwacht hier veel gerechten uit het Hoge Noorden, zoals een heerlijke garnalensalade en crackers met Zweedse roomboter en Deens zeezout. Kies je bij het dessert voor een kaasplankje? Dan serveert de chef vanuit een speciale kaaswagen allerlei kaasjes die hij zelf in Scandinavië heeft ingekocht. Een fijne aanwinst in Drenthe, aldus de redactie van Lekker500.

Sukade

Sukade in Meppel

Sukade vind je in het voormalige Smaeckpakhuys van Meppel uit 1860, waar vroeger smaakrijke producten over de hele wereld – zoals zuidvruchten, specerijen en sukade – naartoe werden verscheept. In dit ruim opgezette en moderne restaurant kookt chef Thomas van Mechelen volgens de klassiek Franse keuken, met hier en daar een knipoog naar het verleden en verre oorden. En fijn voor zonneaanbidders: op zomerse dagen kun je genieten aan het water op het sfeervolle terras.

De Gaffel in Valthe

Op de grens van de Hondsrug en het lage veengebied ligt restaurant De Gaffel in een fraai gerestaureerde oude Saksische boerderij. Hier voeren chef-kok Roderik Seubers en zijn partner, gastvrouw en sommelier Amanda Rixtum al jarenlang een toprestaurant waar koken op hoog niveau samengaat met opperste gastvrijheid. De bekwame en vrolijke bediening – allemaal in het rood gekleed! – en het keukenteam werken optimaal samen en zorgen ervoor dat je je als gast in de watten gelegd voelt. Geen wonder dus dat het hier steevast vol zit!

Poortman in Veeningen

Het ligt misschien niet direct langs de gebruikelijke route, en juist wanneer je denkt dat je midden in de landerijen van Drenthe niets meer zult tegenkomen, doemt restaurant Poortman op in een scherpe bocht in Veeningen. Hier stap je binnen in de gemoedelijke sfeer van een dorpscafé, maar met de verfijning van een hoogwaardige bistro. Poortman is onlangs overgenomen door De Groene Lantaarn, een sterrenrestaurant uit Overijssel, wat zorgt voor een combinatie van kwaliteit en ambiance, zonder het toegankelijke karakter van een gezellig buurtcafé te verliezen.

De Jufferen Lunsingh

De Jufferen Lunsingh in Westervelde

Te midden van de bossen bij Westervelde ligt De Jufferen Lunsingh, gevestigd in een eeuwenoud landhuis. Gasten zijn hier dagelijks welkom voor een smaakvolle lunch of diner. Het restaurant kookt met veel respect voor de natuur en laat zich leiden door de seizoenen. Er is een eigen kruiden- en moestuin, een boomgaard met oude fruitrassen en zelfs eigen vee. Tip: begin je etentje met een drankje in de gezellige Cognackamer bij de open haard, of maak eerst een wandeling door de prachtige omgeving. Je kunt hier ook overnachten.

De Aelderstroom in Zweeloo

Dirigent Floris de Wever en Gert van der Kooi openden in 2021 Herberg de Aelderstroom in het Drentse dorp Zweeloo. Dit sfeervolle restaurant is gevestigd in een rietgedekte boerderij uit de 16de eeuw, doordrenkt van historie. Van woensdag tot en met zaterdag kun je hier terecht voor een diner, en op zondag wordt een driegangenlunch geserveerd. Je kunt dineren in de voormalige jachtkamer, de oude stal of zelfs in de schaapskooi. Op zomerse dagen kun je ook eten in de tuin bij kaarslicht. Hoe romantisch!

Culinair
  • Lekker500