Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Gronings recept met een twist: hete bliksem met spruitjes

Hete bliksem is een typisch Gronings stamppotgerecht van aardappel, appel en ui. Super simpel, maar hartstikke lekker! Met dit recept maak je de hete bliksem met een twist: je voegt er namelijk spruitjes aan toe. Ga weer even "terug naar toen" en ga aan de slag met dit lekkere recept uit grootmoeders tijd. 

Hete bliksem

Ingrediënten:

Voor vier personen

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 300 gram spruitjes
  • 150 milliliter volle melk
  • 50 gram roomboter
  • 2 rookworsten
  • 4 witte uien
  • 3 Jonagold-appels
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 eetlepel Groningse mosterd
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je hete bliksem met spruitjes:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Verdeel ze over de helft van de bakplaat.
  3. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Pel vervolgens de uien en snijd ze in dunne halve ringen. Verdeel de appel en ui over de andere helft van de bakplaat.
  4. Besprenkel de spruitjes, uien en appels met de olie. Strooi er peper en zout naar smaak overheen en rooster het voor een half uur in de oven.
  5. Schil de aardappelen, snijd ze in grove stukken en kook ze in 15 tot 20 minuten gaar. Giet ze af en laat ze nog heel even droogkoken.
  6. Verwarm ondertussen de rookworsten volgens de instructies op de verpakking.
  7. Verwarm de melk in een steelpannetje en voeg de roomboter eraan toe. Roer het door totdat de gesmolten boter volledig is opgenomen door de melk.
  8. Stamp de aardappels terwijl je steeds een beetje van het boter- en melkmengsel bij de puree schenkt. Breng het op smaak met de mosterd, nootmuskaat, peper en het zout.
  9. Roer de geroosterde spruitjes, appels en uien door de stamppot heen. Serveer de hete bliksem met een halve rookworst.
Culinair
  • Albert Heijn
  • Adobe Stock