Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Overheerlijk recept: ovenschotel met rodekool en aardappelpuree

Dit lekkere recept combineert typische gerechten uit de Hollandse keuken: Rodekool met appeltjes en versgemaakte aardappelpuree gaan heerlijk samen met het gekruide gehakt, en vormen samen de drie lagen van deze lekkere ovenschotel. Smullen maar!

Ovenschotel

Ingrediënten:

Voor de aardappelpuree

  • 600 gram kruimige aardappels
  • 100 milliliter volle melk
  • 20 gram roomboter
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout naar smaak

Voor de rest van de schotel

  • 500 gram rodekool uit een pot
  • 300 gram gehakt
  • 60 gram roomboter
  • 50 gram walnoten
  • 2 appels
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • snufje gemberpoeder
  • snufje kaneelpoeder
  • peper en zout naar smaak
  • olijfolie om in te bakken

Tip: wil je het jezelf makkelijk maken? Gebruik dan 700 gram kant-en-klare aardappelpuree.

Zo maak je ovenschotel met rodekool en aardappelpuree:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. We beginnen met de aardappelpuree. Schil de aardappels, snijd ze in grove stukken en kook ze in 15 tot 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en laat ze op laag vuur nog twee minuten droogkoken.
  3. Verwarm ondertussen de melk in een steelpannetje en voeg de roomboter toe. Roer goed door totdat de boter volledig is gesmolten.
  4. Stamp de aardappels en roer het melk-botermengsel er goed doorheen. Tip: gebruik een mixer voor een extra romige puree. Breng het geheel op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  5. Nu gaan we verder met de rest van de schotel: pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit de ui en knoflook aan in een koekenpan met wat olijfolie.
  6. Voeg het gehakt toe aan de koekenpan en rul het lichtbruin. Breng het op smaak met wat peper, zout en oregano.
  7. Laat de rodekool uitlekken en doe het in een kom. Voeg er 1,5 appel in blokjes aan toe. Hak de walnoten fijn en voeg deze ook toe aan de kom. Roer het goed en breng het geheel op smaak met de kaneel en gember.
  8. Vet een ovenschaal in. Verdeel het gehakt over de bodem en verdeel daarna het rodekoolmengsel over het gehakt. Smeer vervolgens de aardappelpuree uit over de rodekool.
  9. Snijd de overgebleven halve appel in plakjes en verdeel deze over de aardappelpuree. Druk ze een beetje aan. Verdeel ook de resterende roomboter in kleine stukjes over de aardappelpuree.
  10. Bak de ovenschotel in ongeveer 30 minuten af in de oven.
Culinair
  • Albert Heijn, Leuke Recepten
  • Adobe Stock