Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Drentse klassieker: zo maak je stevige bruinebonensoep met spek

Wie denkt aan bruine bonen, denkt aan Bartje. Hij haalde er zijn neus voor op: ik bid nie veur bruune boon'n. Met dit recept laten we je zien hoe je de bonen wél lekker bereidt, namelijk in een stevige bruinebonensoep met spek. Eet smakelijk!

Bruinebonensoep

Ingrediënten:

  • 800 gram bruine bonen in blik
  • 400 gram soepgroentenmix
  • 300 gram gerookte spekreepjes
  • 250 gram cherrytomaten
  • 500 milliliter kokend water
  • 500 milliliter runderfond
  • 1/2 eetlepel gedroogd bonenkruid
  • 1/2 theelepel pimentpoeder
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1/4 selderijstengel

Zo maak je bruinebonensoep:

  1. Bak de spekreepjes aan in een soeppan. Voeg de cherrytomaten in kwarten toe, samen met het pimentpoeder, de nootmuskaat en het bonenkruid. Bak dit nog 3 à 4 minuten mee.
  2. Laat de bruine bonen niet uitlekken, maar voeg ze met het vocht toe aan de pan. Doe ook de soepgroentenmix, het runderfond en het kokende water erbij. Laat de soep 30 minuten zachtjes doorkoken.
  3. Schep de helft van de soep in een kom of een andere pan en pureer dit. Voeg de gepureerde soep weer bij de rest; zo krijg je een dikkere soep.
  4. Hak de selderij fijn, schenk de soep in kommen en garneer met de selderij. Serveer het bijvoorbeeld met een lekkere Drentse stoet, een Drents vloerbrood.
Culinair
  • Albert Heijn
  • Adobe Stock