Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Ruim gevallen herfstbladeren niet gelijk op: dit is waarom

Het is weer najaar! Dat betekent prachtig gekleurde bladeren aan de bomen, maar óók een hele hoop bladafval. Het is verleidelijk om dit snel op te ruimen, maar soms is het beter om daar even mee te wachten. In dit artikel vertellen we je waarom.

Herfstbladeren

Vol leven

Let er maar eens goed op: een hoopje herfstbladeren zit vaak vol leven. Je vindt er allerlei insecten in, zoals pissebedden, regenwormen en duizendpoten, en daar worden vogels op hun beurt weer blij van. Daarnaast bieden herfstbladeren warmte en bescherming aan veel (overwinterende) dieren: zo kunnen egels zich er lekker onder verstoppen. Met hoopjes herfstbladeren in de tuin trek je dus vaak meer egels aan. Meer tips om egels naar je tuin te lokken vind je in dit artikel.

Foto: Adobe Stock

Extra bescherming

Nog een handig voordeel: gevallen herfstbladeren vormen een extra laag en beschermen zo de grond – en daarmee ook planten en hun wortels – tegen de kou. Hierdoor bevriest de bodem minder snel en is de kans groter dat planten de winter overleven. Laat dus in borders en perkjes gerust de herfstbladeren liggen.

Voeding

Bladafval bevat veel voedingsstoffen, zoals stikstof, fosfor en kalium. Deze voedingsstoffen worden door de bodem opgenomen en komen zo ten goede aan de planten. Hup, die bladeren kunnen dus direct op de composthoop! En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn herfstbladeren ook goede compost voor je gazon: door de blaadjes in kleine stukjes te versnipperen, dienen ze als natuurlijke meststof. Let er echter op dat er niet té veel herfstbladeren op het gazon blijven liggen, want dit kan juist ziektes, schimmels, onkruid en verstikking van het gras veroorzaken.

Foto: Adobe Stock

Gezondere bodem

Afgevallen bladeren verbeteren de structuur van de bodem. Ze helpen bij het vasthouden van vocht en zorgen voor een betere doorluchting, wat weer gunstig is voor (de ontwikkeling van) plantenwortels. Daarnaast onderdrukken ze de groei van onkruid en houden ze de grond goed vochtig.

Het is uiteraard wél aan te raden om herfstbladeren op te ruimen als ze op paden terechtkomen en deze daardoor glad worden. Veiligheid boven alles! Daarnaast is het belangrijk om gevallen bladeren snel uit vijvers te halen: de bladeren gaan in het water rotten, waardoor het vijverwater verzuurt en de waterkwaliteit sterk achteruitgaat. Dat is niet gunstig voor de planten en vissen die erin leven. Dus snel die bladeren eruit scheppen!

Huis en tuin
  • Adobe Stock