Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Noorderland zoekt uit: hoe lok ik meer egels naar mijn tuin?

Met hun snuitje, kraaloogjes en bescheiden aanwezigheid zijn egels enorm schattig. We verwelkomen ze dan ook graag in de tuin. Maar hoe maak je je tuin aantrekkelijk voor egels, en hoe zorg je dat ze de winter goed doorkomen? Noorderland zocht het voor je uit.

Egels

Egels in de tuin

Veel mensen hebben graag egels in de tuin. Egels zijn namelijk nuttige beestjes: ze zorgen voor een natuurlijk evenwicht in de tuin, bijvoorbeeld door insecten zoals rupsen en slakken te eten. Daarnaast is het natuurlijk gezellig als ze door de tuin scharrelen.

De egel is een beschermde diersoort, wat betekent dat je ze niet mag verstoren, vangen of doden. Egels wonen bijna overal in Nederland, of dat nou op het platteland is of in een woonwijk. Zolang ze er maar in en uit kunnen is elke tuin in principe geschikt voor egels. Maar je kunt het natuurlijk wél extra aantrekkelijk voor ze maken: we leggen je uit hoe.

Creëer beschutting

Een belangrijke tip voor het egel-proof maken van je tuin is het creëren van beschutting. In deze tijd van het jaar zijn egels vooral kwetsbaar voor lage temperaturen en overstromingen. Het is belangrijk dat ze een droog en beschut nest hebben waar ze veilig kunnen overwinteren en jongen groot kunnen brengen.

Hoe je de egels aan een warm nest helpt? Schaf bijvoorbeeld een egelhuisje aan en plaats deze op een droge plek, uit de wind. Ruim ook niet alle gevallen bladeren in je tuin op, maar laat hier en daar in de hoeken nog een hoopje liggen. Zeker in combinatie met takjes en mos kunnen egels hier een mooi nest van maken.

Foto: Adobe Stock

Zorg voor voedsel

Vanaf eind oktober tot begin april houden egels een winterslaap, wat betekent dat ze nu volop eten om zich voor te bereiden. Dat is niet altijd makkelijk, doordat veel tuinen tegenwoordig bestaan uit tegels. Je kunt de egels ondersteunen in hun zoektocht naar eten door egelvoer te kopen. Ook kattenvoer is een prima voeding voor egels. Plaats een bakje met voer in de tuin en zorg voor een bakje schoon water erbij.

Extra tips:

  1. Egels verplaatsen zich graag van tuin naar tuin: het is dus handig als er een kleine doorgang is naar de tuin van je buren.
  2. Zorg dat er geen voorwerpen in de tuin rondslingeren waarin egels verstrikt kunnen raken, zoals lege blikjes, bekers of netten.
  3. Gebruik geen insectenverdelgers of slakkenkorrels. Deze zijn giftig voor egels, zelfs in kleine hoeveelheden. Omdat egels veel slakken en insecten eten, kunnen ze ongemerkt veel gif binnenkrijgen.
  4. Geef egels nooit melk. Ook groente, fruit, meelwormen of boterhammen met pindakaas zijn slecht voor de gezondheid van egels.
Huis en tuin
  • Dierenbescherming, Egelbescherming
  • Adobe Stock