Lifestylemagazine over Noord-Nederland

3x heerlijke herfstwandelingen op de Wadden

Wandelschoenen aan, regenjas mee en lekker uitwaaien: bij deze drie wandelingen op de Wadden beleef je de herfst écht. Geniet van de ongerepte natuur op Schiermonnikoog, beklim de duinen van Ameland of onderneem een pittige tocht op Terschelling. 

Herfstwandelingen

Nationaal Park Schiermonnikoog

Wat Schiermonnikoog uniek maakt? De uitgestrektheid van het eiland en de ongeschonden natuurpracht. Hier vind je het breedste strand van Europa, een uitgestrekte zandvlakte en veel vogels en zeehonden: niet voor niets is bijna het hele eiland uitgeroepen tot nationaal park. Je komt er tot rust, met niets anders dan het geluid van de ruisende wind en zee in je oren.

Met de Wandelroute Nationaal Park Schiermonnikoog kun je van 15 kilometer aan ongerepte natuur genieten. Je start dan bij informatiecentrum Het Baken, loopt door het enige dorp op het eiland – dat heet overigens ook Schiermonnikoog – en gaat daarna de natuur in. Geniet van het uitzicht op de Westerplas vanaf de groene dijk, wandel over schelpenpaden met zicht op duinvalleien en betreed de vogelkijkhut. De volledige routebeschrijving vind je op de website van Natuurmonumenten.

Duindoorn. Foto: Adobe Stock

Hollumerduinen en Lange duinen op Ameland

De natuur is sterk vertegenwoordigd op Ameland. Van de 1.400 plantensoorten die Nederland telt, komen er zo’n 500 op Ameland voor. In de herfst zie je er dan ook de mooiste kleuren: neem bijvoorbeeld de feloranje bessen van de duindoorn. Die zijn trouwens te bitter om zo te eten, maar wel erg lekker in siroopvorm.

De Wandelroute Hollumerduinen en Lange duinen is zo'n 9 kilometer lang. Je wandelt dan over onverharde paden door een uitgestrekt, eeuwenoud duinlandschap met stuifduinen en rietmoerassen. Vanaf de Engelsmanduin is het uitzicht indrukwekkend, en onderweg kom je veel vogelsoorten tegen. Het pad start bij de parkeerplaats aan de Oranjeweg tegenover de vuurtoren in Hollum; je kunt dus ook nog de vuurtoren beklimmen. Volg daarna de gele paaltjes, of kijk nog even op de website van Staatsbosbeheer voor meer informatie over deze route.

Noordsvaarder op Terschelling

Terschelling bestaat voor 80 procent uit natuur. Met duinvalleien, strand, heide en bossen is het een gevarieerd eiland waar je heerlijk kunt wandelen. Overal hoor en ruik je de zee: hier ben je je maar al te bewust dat je op een eiland bent. Natuurgebied Noordsvaarder ligt in het westen van Terschelling, waar je een prachtige route vindt.

Dit boswachterspad start bij de haven in West-Terschelling en is 11 kilometer lang. Let wel op: Wandelroute Noordsvaarder is een tocht voor de geoefende wandelaar en kaartlezer. In het ongerepte landschap kun je namelijk nog écht verdwalen, en de route is soms best pittig. Je gaat er helemaal op in de ruige natuur en beklimt de duinen van Terschelling. De volledige routebeschrijving vind je op de website van Staatsbosbeheer.

Routes
  • Wandel, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten
  • Adobe Stock