Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Eropuit in de herfst: paddenstoelen zoeken in het Drents-Friese Wold

Deze herfst organiseert Staatsbosbeheer diverse paddenstoelenexcursies in Nationaal Park Drents-Friese Wold. Een gids leidt je rond en vertelt je alles over de verschillende paddenstoelensoorten die je onderweg tegenkomt.

Paddenstoelen

Het Drents-Friese Wold

Op de grens van Drenthe en Friesland vind je een van de grootste natuurgebieden van Nederland en zelfs een van de belangrijkste in heel Europa: Nationaal Park Drents-Friese Wold. In dit gebied wordt maar liefst 6000 hectare aan heide, stuifzand, bos en graslanden met elkaar afgewisseld. Het natuurgebied is vooral in het najaar mooi, want dan is het bos gehuld in prachtige herfstkleuren en vind je er veel paddenstoelen.

Paddenstoelexcursies

Op verschillende data in oktober neemt een gids van Staatsbosbeheer je mee op excursie door het Drents-Friese Wold. Tijdens deze excursie kom je al struinend door het kleurrijke bos allerlei soorten paddenstoelen tegen. Van hele kleine tot grote, van eetbare tot giftige. Sommigen met de meest onheilspellende namen, zoals dodemansvingers, vliegenzwam en kale inktzwam.

Tijdens de excursie ontvang je een zoekkaart waarmee je zelf de paddenstoelen leert te herkennen. Een gids van Staatsbosbeheer vertelt er graag allerlei verhalen bij. Het bos is een feest van kleuren en geuren, dus het belooft een mooie en leerzame wandeling te worden!

Praktische informatie

De excursies vinden plaats op verschillende data in oktober en november, met de eerste excursie op zondag 20 oktober. Het volledige overzicht van data en meer informatie vind je op de website van Staatsbosbeheer. Daar kun je je van tevoren ook aanmelden.

De excursies starten om 13.30 uur bij Buitencentrum Drents-Friese Wold in Appelscha en duren ongeveer twee uur. Deelname kost €10 voor volwassenen en €7,50 voor kinderen tot en met 12 jaar. Vergeet niet om een klein spiegeltje mee te nemen zodat je de paddenstoelen nóg beter kunt bekijken, en natuurlijk een camera om de paddenstoelen mee vast te leggen.

Uittips
  • Redactie Noorderland, Staatsbosbeheer
  • Adobe Stock