Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Beleef de herfst: dit zijn de mooiste plekken om van de herfstkleuren te genieten

Van een wandeling rondom een historische borg tot een bezoek aan botanische tuinen: je beleeft de herfst op z'n mooist op deze plekken in het noorden. Bonte herfstkleuren gegarandeerd!

Herfstkleuren

Borgen, stinzen en havezaten

In het noorden vind je prachtige landhuizen met daaromheen landgoederen waar je kunt wandelen. Wat dacht je van een ronde om de Fraeylemaborg of de Menkemaborg in Groningen, gevolgd door een bezoekje aan de borgen zelf? Of een herfstwandeling in het Mensingebos, bij de Drentse Havezate Mensinge? Ook de landgoederen rondom het Poptaslot, de Dekema State en de Fogelsangh State in Friesland zijn een bezoek waard. Zo geniet je van de herfstkleuren met een prachtig uitzicht op historische huizen.

Drents-Friese Wold

Na de Veluwe is het Drents-Friese Wold het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Hier kun je de herfstige kleurenpracht van de bomen volop aanschouwen. Zoek een mooie wandelroute op en ga eropuit, of doe bijvoorbeeld mee aan een seizoenswandeling of paddenstoelenexcursie van Staatsbosbeheer. Dan loop je onder begeleiding van een gids door het bos en kom je meer te weten over het gebied, de planten en de dieren om je heen.

Zonsopkomst in het Drents-Friese Wold. Foto: Adobe Stock

Hortus Haren

Een botanische tuin in herfstkleuren? Dat belooft wat moois! In de Hortus Botanicus van Haren zie je niet alleen hoe bomen, maar ook allerlei andere planten veranderen door de seizoenswisseling. Wandel over de glooiende schelpenpaden, langs het water en door de verschillende tuinen. Voor wie met (klein)kinderen op pad gaat is Hortus ook een leuke tip: ga er bijvoorbeeld paddenstoelen spotten en ontdek waarom de ene boom rood kleurt in de herfst en de ander geel.

Pompoenboerderijen

Bij herfst denken we aan pompoenen. Dat is niet gek, want pompoenen vind je in alle kleuren van de herfst: tinten groen, geel en oranje. We maken er warme najaarsgerechten mee, zoals een soep of een lekkere quiche. Een bezoekje aan een pompoenboerderij brengt je dus gegarandeerd in de najaarsstemming. Ga bijvoorbeeld naar de plukdagen bij Nieuwlandse Akker in het Groningse dorp Oostwold op zaterdag 12 en zondag 13 oktober. Dan kun je zelf biologische pompoenen plukken en daarna nog even struinen over de herfstmarkt.

Pompoenen. Foto: Adobe Stock

Groningen

Groningen is een groene stad, dus voor een dagje winkelen in herfstsferen kun je er goed terecht. Trek je warme jas aan en aanschouw de herfstkleuren van de bomen op de Vismarkt, aan het Gedempte Zuiderdiep of langs de vaart van de Hoge der A. Op het dak van Forum Groningen of in de top van de Martinitoren geniet je van het uitzicht op de stad in het najaar. Ben je daarna toe aan opwarmen? Dan zijn er genoeg leuke plekken om een warme chocomel te gaan drinken – mét slagroom natuurlijk.

Park Vijversburg

In de serene setting van natuur- en cultuurpark Vijversburg wachten tal van verrassingen op je slingerpad. Pronkende pauwen, bouwkundige juweeltjes, schommels tussen de heggen, talloze sluipweggetjes en kunstzinnige follies. Wie door deze oase in het Friese dorp Tytsjerk dwaalt, waant zich een echte Alice in Wonderland. Het park leent zich voor een heerlijke wandeling, die door de herfstpracht alleen nog maar mooier wordt.

Natuur
  • Hoofdfoto: Sebastiaan Rodenhuis