Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Ontdek het Drenthepad: een langeafstandsroute dwars door de natuur

Tijdens een wandeling over deze langeafstandsroute leer je de Drentse natuur écht kennen. Met een route van maar liefst 340 kilometer leidt het Drenthepad je door de mooiste streken van de provincie. Loop 'm in etappes, of maak er een wandelweek met overnachtingen van. 

Drenthepad

Het Drenthepad

Het Drenthepad laat je al wandelend kennismaken met Drenthe. Het pad rijgt het ene natuurgebied na het andere aan elkaar. Wat dacht je van het Dwingelerveld, de Havelterberg of het Drents-Friese Wold? Je komt daarnaast langs de Drentse Aa en wandelt over de Hondsrug. Ook typisch Drentse dorpen, zoals Sleen en Borger, mogen niet aan deze route ontbreken, en in Veenhuizen en Westerbork maak je kennis met de Drentse geschiedenis. Als kers op de taart kom je natuurlijk ook nog verschillende hunebedden tegen. Onderweg zie je hooilanden, bossen, landgoederen, akkers, weides, en heidevelden. Kortom: een diverse route, waar je niet op uitgekeken raakt.

Eerste langeafstandswandeling van Nederland

Nivon, de Nederlandse vereniging voor Natuurvrienden, zette het Drenthepad al in 1973 op. Het was toen de eerste langeafstandswandeling in Nederland. Nivon heeft een uitgebreide wandelgids uitgebracht, waarin het Drenthepad nauwkeurig staat beschreven – inclusief handige tips en mooie bezienswaardigheden voor onderweg. Deze gids is te koop voor €18,70. Wandelnet.nl biedt de route digitaal aan, en op de website van Nivon is ook een handig overzicht te vinden van het Drenthepad. Tijdens het wandelen kom je bovendien paaltjes tegen die de route aangeven.

Praktische informatie

Het Drenthepad is een streekpad. Dat betekent dat het een rondlopende vorm heeft. Je kunt 'm linksom of rechtsom nemen, en starten op elk punt van de route – je komt er immers toch weer terug. Overigens wordt het treinstation van Beilen als standaard start- en eindpunt aangehouden; ideaal dus voor reizigers die met de trein willen komen. Het Drenthepad is opgedeeld in achttien etappes van gemiddeld 15 tot 20 kilometer lang, maar de echte wandelfanaat kan er natuurlijk meerdere achter elkaar lopen. Of je kunt er voor kiezen om slechts één etappe te bewandelen, of er juist meerdere dagen over te doen en er een echte wandelvakantie van te maken. Voor ieder wat wils dus!

Routes
  • Drenthepad, Hier in Salland
  • Adobe Stock