Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Weleens heidekoek geproefd? Zo maak je deze lekkernij gemakkelijk zelf

De noordelijke provincies hebben veel klassieke lekkernijen voortgebracht. Denk bijvoorbeeld aan Fries suikerbrood en Groninger poffert, maar ook: heerlijke heidekoek uit Drenthe. Deze lekkernij lijkt op ontbijtkoek, maar dan met lekkere (heide)honing erin en een laagje amandelspijs. Zo maak je 'm! 

Heidekoek

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem
  • 16 gram bakpoeder
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 2 theelepels nootmuskaatpoeder
  • 2 eetlepels gekonfijte gember
  • 200 gram bruine suiker
  • 250 gram amandelspijs
  • 2 eieren
  • 1 citroen
  • 500 milliliter melk
  • 100 milliliter (heide)honing
  • 100 gram geschaafde amandelen

Zo maak je heidekoek:

  1. Verwarm de oven voor op 160 ºC.
  2. Meng de bloem, bakpoeder, kaneelpoeder en het nootmuskaatpoeder en suiker. Hak de gekonfijte gember fijn.
  3. Rasp de citroen boven een kom en meng de amandelspijs met één ei en de citroenrasp. Rol het mengsel uit tot een smalle plak.
  4. Giet de melk al kloppend bij de bloem en mix tot een gladde substantie. Voeg de honing en gember en één ei toe.
  5. Vet het cakeblik in, bekleed met bakpapier en schenk de helft van het beslag erin. Verdeel vervolgens de amandelspijs erover en vul aan met de rest van het beslag.
  6. Bestrooi de bovenkant met de geschaafde amandelen. Bak in circa 1,5 uur gaar. Laat de koek afkoelen.
Culinair