Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Oma weet wel raad: grootmoeders adviezen bij verkoudheid

De "r" zit weer in de maand en veel mensen hebben er last van: verkoudheid. Hoesten, niezen en je gewoon nét niet fit voelen – het hoort er allemaal bij. De redactie van Noorderland zette vijf tips bij verkoudheid voor je op een rij, zoals grootmoeder ze ook zou adviseren. 

Verkoudheid

1. Eet gezond

Meestal hebben we niet zo veel trek bij verkoudheid of ziekte, maar het is desondanks goed om te blijven eten. Denk daarbij aan licht verteerbaar voedsel zoals soep of rijst, maar ook vitaminerijk eten, zoals fruit, kan helpen. Denk daarbij aan citrusvruchten zoals sinaasappels, die bevatten lekker veel vitamine C. Je lichaam is hard aan het werk om weer beter te worden, dus door jezelf gezond te voeden help je je lichaam weer een eindje op weg.

2. Water en kruidenthee

Het is belangrijk dat je goed gehydrateerd blijft wanneer je verkouden bent. Drink minstens 2 liter water per dag, want water helpt met de afvoer van afvalstoffen. Daarnaast is het goed om kruidenthee te drinken bij verkoudheid, vooral omdat het verlichting biedt bij een zere keel of keelontsteking. Kamillethee en gemberthee hebben bijvoorbeeld ontstekingsremmende eigenschappen.

3. Stomen

Stomen kan een uitkomst zijn wanneer je last hebt van vastzittend slijm in je keel en neus. Vul een grote kom met heet water en ga er met je gezicht boven hangen. Leg een theedoek over je heen zodat de stoom niet ontsnapt, maar pas daarbij wel op dat je je niet brandt aan het hete water.

4. Rauwe knoflook

Het klinkt misschien niet zo lekker, maar een tip van grootmoeder bij verkoudheid is het eten van twee rauwe teentjes knoflook. Het heeft namelijk van nature een antibacteriële werking. Je wordt er niet meteen door genezen, maar knoflook draagt wél bij aan je weerstand. Zie je het toch niet zo zitten? Dan kun je ook wat verse teentjes knoflook in je warme maaltijd verwerken.

5. Hoestsiroop

Het ligt misschien wel voor de hand, maar we zeggen het toch maar even: neem af en toe een lepel hoestsiroop, want dat kan tijdelijke verlichting bieden bij hoesten. In plaats van een hoestsiroop kun je overigens ook gewoon een lepel honing innemen. Dat is ook nog eens lekker!

Huis en tuin
  • Berivita
  • Adobe Stock