Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Typisch Fries: zo maak je zelf roggebrood

Roggebrood is een typisch Friese lekkernij. Niet voor niets luidt de uitspraak bûter, brea en griene tsiis; wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries. Letterlijk betekent het 'boter, roggebrood en groene kaas, wie dat niet kan zeggen is geen echte Fries'. Dat laat maar weer zien hoe je deze Friese delicatesse het best kunt eten: met boter en nagelkaas dus! En het roggenbrood? Dat maak je lekker zelf, met dit recept.

Roggebrood

Benodigdheden:

Voor één roggebrood

  • 500 milliliter water
  • 500 gram gebroken rogge
  • 100 gram volkorenmeel
  • 8 gram zout
  • 1 eetlepel stroop
  • zonnebloempitten
  • optioneel: handje rozijnen
  • bakblik van circa 10 x 10 x 18 centimeter

Zo maak je zelf roggebrood:

  1. Doe de rogge in een ruime pan. Kook het water, en giet het al kokend over de rogge heen. Roer het goed, doe de deksel op de pan en laat het minstens 8 uur staan. Het is belangrijk dat je de pan goed inpakt: wikkel er bijvoorbeeld een warme trui omheen.
  2. Verwarm de oven voor op 90 graden.
  3. Roer het zout, de stroop en het volkorenmeel door de rogge en meng de ingrediënten tot een egaal deeg. Eventueel kun je er ook een handje rozijnen door mengen. Om plakvingers te voorkomen is het aan te raden om een keukenmachine of een handmixer te gebruiken voor het mengen en een deegkrabber bij de hand te houden. Het deeg zal in het begin namelijk erg los zijn.
  4. Wanneer het deeg stevig is, haal je het uit de kom en vorm je het deeg alvast naar het formaat van het bakblik. Strooi vervolgens zonnebloempitten op het aanrecht en druk het deegstuk rondom in de pitten.
  5. Doe een dubbele laag bakpapier in het bakblik. Leg vervolgens het deeg in het blik en druk dit goed aan. Je kunt voor het aanduwen eventueel de deegkrabber gebruiken. Sluit het deeg goed af door het vanboven af te dekken met bakpapier.
  6. Bak het brood ongeveer 6 uur lang in de oven. Fries roggebrood moet wat vochtig zijn vanbinnen; plaats dus voor wat extra vocht een ovenschaal met water onder in de oven.
  7. Serveer het roggebrood als bûter, brea en griene tsiis, met boter en nagelkaas dus. Eet smakelijk!
Culinair
  • Buiters Bakboerderij, Landleven
  • Adobe Stock