Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: authentieke schoolmeesterswoning in Friesland

We houden ervan: Funda afstruinen op zoek naar parels van huizen, gewoon om eens naar binnen te gluren. Deze keer vonden we een prachtig huis in het Friese dorpje Abbega, vlakbij Sneek. Ooit woonde de schoolmeester van het dorp er, nu is het een fijn woonhuis waar nog veel van de originele details bewaard zijn gebleven. 

Parel op Funda

Voormalige schoolmeesterswoning

Abbega is een klein terpdorp in Friesland met zo'n 245 inwoners, waarvan de helft in het buitengebied woont. Wie houdt van rust en ruimte zal hier dus z'n hart op kunnen halen. Boven op de terp vind je de eeuwenoude Gertrudiskerk, en daar tegenover: een idyllische woning uit 1884, genaamd It Skoalhûs. Van origine was deze woning bestemd voor de schoolmeester van het dorp; de oude school staat er pal naast. Vroeger handig voor de meester om op tijd op zijn werk te komen, nu leuk als je gezellig een praatje wilt maken met de buren.

Entree en trap. Foto: Wonen aan water Makelaars Sneek

Merkbare historie

Kom met ons mee naar binnen, waar de historie van het huis nog duidelijk merkbaar is. Paneeldeuren met draaiknoppen, een Perzische loper op de trap en de dieprode kleur geven écht dat gevoel van vroeger. De lange gang met parketvloer – die je trouwens op de hele benedenverdieping terugvindt – past daar helemaal bij. Hoe vaak zal de oude schoolmeester hier na een lange schooldag naar binnen zijn gewandeld?

De eetkamer. Foto: Wonen aan water Makelaars Sneek

Licht en ruimte

In de eetkamer valt het natuurlijke licht ons op, dat samen met de zachte kleuren die de ruimte heel open maken. De voormalige schoolmeesterswoning heeft niet één, maar twee van deze charmante voorkamers. Beide met een mooi uitzicht op de kerk, en een schouw met ornamenten en blauwe tegeltjes, oude luiken bij de ramen en een balkenplafond. Een van die voorkamers heeft nog een houtkachel, wat ongetwijfeld voor knusse winters zorgt.

De keuken. Foto: Wonen aan water Makelaars Sneek

Groene keuken

We zijn aangekomen bij ons favoriete deel van het huis: de keuken. Met de oude tegeltjes aan de muur, de geblokte wasbak en de paneeldeuren krijgen we hier helemaal een gezellig gevoel. Zie je jezelf al aan het aanrecht staan, met uitzicht op de tuin? Via deze link kun je ook nog een kijkje nemen in de rest van het huis.

Vlonderterras aan het water. Foto: Wonen aan water Makelaars Sneek

Tuin aan het water

De tuin van It Skoalhûs ligt pal aan een opvaart die uitmondt in de Bolswardervaart. Vanaf daar kun je naar het hele Friese merengebied varen, dus de bootliefhebber kan hier z'n lol op. Bij het huis is een fijn vlonderterras aangelegd, omringd door groen. Daar geniet je van de rust die wonen in een klein dorpje op het Friese platteland met zich meebrengt. Het huis staat te koop voor €449.000 k.k.; dan heb je een woning met karakter, gelegen aan het water én op fietsafstand van Sneek!

Huis en tuin
  • Wonen aan water Makelaars Sneek via Funda
  • Wonen aan water Makelaars Sneek via Funda