Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Parel op Funda: eeuwenoud grachtenpand in Sloten

Funda afstruinen op zoek naar pareltjes van huizen: wie houdt er nou niet van? Ook de redactie van Noorderland gaat graag voor je op zoek naar bijzondere woningen in het noorden. Niet per se om te kopen, maar gewoon om eens naar binnen te gluren. Deze keer nemen we je mee naar de Friese Elfstedenstad Sloten, waar een 17de-eeuws grachtenpand te koop staat met een museumwaardig interieur en een heerlijke stadstuin.

Parel op Funda

Terug in de tijd

Wie tijdens een wandeling door Sloten langs dit grachtenpand komt, zal vast even stilstaan bij het prachtige gebouw. Met de trapgevels, grote ramen en statige ingang is het toch echt een pareltje. De pracht van buiten zet zich ook voort ín het pand, waar veel authentieke details bewaard zijn gebleven: je waant je oprecht terug in de 17de eeuw. Prachtig houtsnijwerk, authentieke schilderingen en balkenplafonds zijn overal aanwezig.

Schilderingen op het plafond. Foto: Frieslandgoed, Netherlands Sotheby's International Realty

Rijke geschiedenis

Het pand heeft een rijke geschiedenis die helemaal teruggaat naar het jaar 1610. Toen is het rechterdeel van het pand gebouwd, vermoedelijk in opdracht van de toenmalige burgemeester van Sloten: Epeus van Oosterzee. De plafondschilderingen die hij in de salon liet aanbrengen, zijn nog altijd te zien. In 1671 werd ook het linkerpand bijgebouwd, en werden de woningen als één groot huis in gebruik genomen. Het grachtenpand is altijd bewoond geweest door bestuurders en andere voorname Friezen, totdat het in 1971 in handen kwam van rijksbouwmeester Ir. J.J.M. Vegter, die het grondig heeft gerestaureerd.

17de-eeuws bed. Foto: Frieslandgoed, Netherlands Sotheby's International Realty

Bijzonder bed

Een bijzonder detail dat bewaard is gebleven uit de bouwtijd is een hemelbed, omlijst met paneelwanden: daar zijn er nog maar weinig van in Nederland. Wij zien onszelf er al zitten met een boek in de hand, knus en gezellig. Wil je alvast meer foto's bekijken van het grachtenpand? Dat kan via deze link.

De woonkamer. Foto: Frieslandgoed, Netherlands Sotheby's International Realty

Net een kasteel

Onze favoriete ruimte in het pand is misschien wel de woonkamer, waar we het gevoel krijgen dat we in een kasteel zijn beland. Dat komt vooral door de hoogte van het plafond en het grote tapijt aan de muur. In de winter is het hier vast goed toeven, zittend bij het knisperende vuur van de houtkachel.

Tuin met uitzicht op het huis. Foto: Frieslandgoed, Netherlands Sotheby's International Realty

Stadstuin

Bij het grachtenpand hoort ook een flinke tuin, met een garage en een berging. En helemaal heerlijk: wanneer je de voordeur uitstapt, sta je zó in het hart van pittoreske Elfstedenstad Sloten. Maar heb je even geen zin in die drukte, dan stap je door de achterdeur zo de rust in. Het grachtenpand met tuin staat te koop voor €1.345.000 k.k. Daar krijg je een groot huis met maar liefst vijf slaapkamers, drie badkamers, meerdere woonkamers en een grote tuin midden in een pittoresk Fries stadje voor terug.

Huis en tuin
  • Frieslandgoed, Netherlands Sotheby's International Realty, Funda
  • Frieslandgoed, Netherlands Sotheby's International Realty, Funda