Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Dit zijn de leukste brocante winkels van Drenthe

Tweedehands spullen met een landelijke charme: brocante is leuk voor in huis, in de tuin of om cadeau te geven. Bij deze vijf brocantewinkels in Drenthe kun je volop struinen. Misschien scoor je wel een antiek decoratiestuk, of koop je er een mooi servies. Welke winkel ga jij bezoeken?

Brocante winkels

De Oranjerie

De Oranjerie in Zeijen is naast een brocante winkel ook een theeschenkerij. Hier kun je onder het plafond met hangende theekopjes terecht voor een high tea of een kopje koffie tussen het winkelen door. De Oranjerie zit in de schuur van een oude stal, gelegen naast een boerderij uit 1517. De locatie past dus helemaal bij dat gevoel van nostalgie dat je krijgt bij brocantewinkels. Je kunt hier bijvoorbeeld terecht voor serviezen, antieke snuisterijen, zoals kanten kraagjes en bijzondere verzamelobjecten. Bij de winkel wordt daarnaast regelmatig een evenement georganiseerd, zoals de Kunst- of Kitsch-dag op zondag 15 september.

Brocantje van Bork

In een oude slagerij in pittoresk Westerbork vind je het Brocantje van Bork. Deze winkel is niet groot, maar er is genoeg te zien en het is er gezellig ingericht met themahoekjes in verschillende kleuren. Er is vooral veel servies te vinden, maar ook voor een emaillen ketel of pan, glaswerk, een ouderwets koekblik of een mooi lampetstel – de voorloper van de wastafel – kun je er terecht.

Lampetstel. Foto: Adobe Stock

Loods66

Bij Loods66 vermaak je je nog wel even, want dit is een flínke winkel. Vooral de muziekliefhebber kan er z'n hart ophalen: hier vind je rijen aan rijen lp's en singles. Daarnaast doet Loods66 ook wel een beetje denken aan een woonwinkel, met allerlei robuuste kasten, tafels en vintage stoelen. Brocante mag natuurlijk ook niet ontbreken: je vindt er antiek, retro en aparte snuisterijen.

Holmhuis Brocante & Theeschenkerij

Stap binnen in het voorhuis van een boerderij in Nieuw-Buinen en ga lekker op zoek naar bijzondere spullen. Bij Holmhuis is er veel antiek en vintage te koop: wat opvalt zijn bijvoorbeeld de kleurrijke heiligenbeelden, met of zonder stolp. Je vindt er ook oude prenten, blikken, een leuke hoed of een bordenset. Geniet daarnaast van zelfgemaakte lekkernijen bij de theeschenkerij, op het zonnige terras of in de winkel. Geserveerd op brocante servies, natuurlijk.

Brocante spulletjes. Foto: Adobe Stock

Het Kroontje

In Oosterhesselen staat de sfeervolle brocante winkel Het Kroontje. Natuurlijk vind je er antieke en vintage spulletjes voor in huis, maar de winkel verkoopt daarnaast ook veel zelfgemaakte spullen. Vintage dekens zijn er bijvoorbeeld populair; daar worden vazen mee bekleed, tassen of kussens van gemaakt en zelfs designerstoelen mee opgevrolijkt. Tik er een leuke aardewerken pot op de kop voor je kamerplant, of scoor er een mooi kledingstuk van de zelfgemaakte kledinglijn. De opbrengst van de winkel gaat deels naar een goed doel: bij Het Kroontje hoort namelijk ook een B&B, waar soms gratis weekendjes weg worden aangeboden voor pleegouders.

Uittips
  • Adobe Stock