Dokkumer Martin Scherstra (59) schrijft als een van de weinige mannen streekromans en bouquetromans. Ingewikkelde liefdes, hartstochtelijke verliefdheden, oude romances, familievetes of herenigde zussen: hij draait er zijn hand niet voor om. ‘Wegdroomromans’ worden zijn boeken ook wel genoemd.
Martin Scherstra is een echte Fries, maar beslist geen nuchtere. Op zijn schrijfkamer in een rijtjeshuis in Dokkum vinden zijn rijke fantasie en romantische hersenspinsels dagelijks een uitweg. Het is vast toeval dat hij al jaren in een straat woont die vernoemd is naar een madeliefje -het idyllische lentebloempje-, maar het adres past hem goed. Hij had het zelf kunnen bedenken voor een van zijn personages.
Een rijke fantasie
Zodra Martin klaar is met zijn werk als gemeenteambtenaar op de afdeling Burgerzaken van de gemeente Noard-East-Fryslân popelt hij om weer achter zijn computer te kruipen. Fanatiek tikt hij dan verder aan Hartstocht op Volle Zee of Lief en Leed. Want op zijn schrijfkamer in een bedaarde Dokkumse woonwijk gebeurt het. Daar ontluiken liefdes, laaien oude romances op, dwarsbomen familievetes innige relaties en worden vrouwen verleid door onweerstaanbare Italianen, wereldberoemde restaurateurs of arrogante modetycoons.
Allemaal ontsproten aan de rijke fantasie die Martin van jongs af aan in ruime mate heeft. ‘Op mijn zevende vertelde ik al graag verhalen. Alles wat ik doordeweeks bedacht, typte ik in het weekend uit op de schrijfmachine van mijn vader. Tegen de tijd dat ik weer naar school moest, stonden alle verhalen op papier. Ze gingen over spannende avonturen en dingen die ik zelf had meegemaakt. Ik herinner me dat we de laatste dag van de vakantie altijd mochten kiezen wat we op school wilden doen. Dan riep ik altijd: ‘Een opstel schrijven!’
Zijn vrouw Pietie gaf hem uiteindelijk net dat extra zetje om op een serieuze wijze door te gaan met schrijven. “’Maak nu eens wat af en stuur het naar een uitgeverij,’ zei ze. Want ik schreef wel veel, maar rondde het verhaal nooit af. En dus volgde ik haar advies op. Dat leidde tot mijn eerste jeugddetective. In 1986 stuurde ik het manuscript op naar Uitgeverij Kluitman. Een paar dagen later al werd ik gebeld dat ze het graag wilden uitgeven. Euforisch was ik!’ Het kinderboek Jacht op Program Starlight was een feit. Martin schreef uiteindelijk zes kinderdetectives.
Verder lezen? Het volledige interview met Martin verscheen in Noorderland 2021-3. Dit nummer is te koop in onze webshop.
- Marloes de Moor
- Tjeerd Visser