Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zo maak je appelmoes volgens grootmoeders recept

Het oogstseizoen voor appels loopt van augustus tot oktober, dus het is weer tijd om appelmoes te maken. Deze typisch Hollandse traktatie maak je het best met friszure appelrassen zoals Jonagold, Elstar of Goudreinet. Maak het volgens grootmoeders recept met een snufje kaneel, en smullen maar!

Appelmoes

Ingrediënten:

  • 1 kilo appels
  • 100 milliliter water
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels citroensap
  • snuf kaneel

Zo maak je appelmoes volgens grootmoeders recept:

  1. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels vervolgens in gelijke blokjes.
  2. Doe de appels samen met het water, het citroensap, de suiker en de kaneel in een pan. Breng dit op een middelhoog vuur aan de kook.
  3. Laat het geheel 15 tot 20 minuten doorpruttelen. Roer af en toe door de pan totdat de appels helemaal zacht zijn. Haal vervolgens de pan van het vuur en laat het geheel even afkoelen.
  4. Pureer het mengsel tot een gladde moes. Voor een grovere moes kun je het best een pureestamper gebruiken; voor een gladde moes is een staafmixer het meest geschikt.
  5. Proef het geheel. Is het nog te zuur? Voeg er dan wat extra suiker aan toe. Is de moes te zoet? Voeg er dan wat extra citroensap aan toe.
  6. Serveer de appelmoes warm of koud. Goed om te weten: de appelmoes is drie tot vijf dagen houdbaar in de koelkast.
Culinair
  • Kookfans
  • Adobe Stock