Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Zalig toetje: zo maak je bitterkoekjespudding

Wist je dat bitterkoekjes al van vóór de middeleeuwen dateren? Vroeger werden ze geserveerd wanneer een stel ging trouwen. Het zoete van de suiker samen met de bittere smaak van amandelen stond symbool voor de pieken en dalen van het huwelijk. In dit recept verwerken we de lekkernij in een romige pudding, met een vleugje amandel en vanille.

Bitterkoekjespudding

Ingrediënten:

  • 150 gram bitterkoekjes, fijngehakt
  • Scheutje amandellikeur
  • 5 blaadjes gelatine
  • 275 milliliter melk
  • 1/2 vanillestokje
  • 80 gram suiker
  • 10 gram maïzena
  • 2 eidooiers
  • 300 milliliter slagroom

Zo maak je bitterkoekjespudding:

  1. Laat de helft van de bitterkoekjes weken in de amandellikeur.
  2. Laat de gelatineblaadjes weken in een kom met koud water. Snijd het halve vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  3. Meng ondertussen de maïzena, suiker en eidooiers met een heel klein scheutje water, en roer door totdat je een glad mengsel krijgt.
  4. Doe de melk samen met het uitgeschraapte vanillestokje én het vanillemerg in een steelpan op het vuur. Roer door terwijl je het aan de kook brengt. Zodra de melk kookt, haal je het vanillestokje eruit.
  5. Giet al roerende de helft van de hete melk bij het suiker- en eimengsel. Zet de pan met de andere helft van de melk weer op het vuur. Voeg vervolgens het mengsel met melk, ei en suiker al roerende toe aan de pan, en breng aan de kook. Doe de helft van de bitterkoekjes erbij (die niet in de likeur liggen te weken), en laat nog 2 minuten doorkoken terwijl je blijft roeren.
  6. Haal de pan van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit, en voeg deze aan het mengsel toe. Roer door totdat de gelatine is opgelost.
  7. Terwijl je de pudding laat afkoelen tot kamertemperatuur, klop je de slagroom lobbig op. Zodra de pudding op kamertemperatuur is, spatel je de slagroom er geleidelijk doorheen. Voeg dan de bitterkoekjes die in amandellikeur geweekt zijn toe.
  8. Giet je mengsel in een puddingvorm of verdeel het over kleine schaaltjes. Laat de bitterkoekjespudding minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  9. Serveer de pudding met wat extra fijngehakte bitterkoekjes ter garnering.
Culinair
  • Romy van der Lingen, Kookfans, Quest
  • Adobe Stock