Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Altijd lekker: zo maak je zelf kruidenboter

Romig, smaakvol en heerlijk bij een stokbroodje. 

Altijd lekker: zo maak je zelf kruidenboter

Het staat eigenlijk altijd wel op tafel wanneer er stokbrood gegeten wordt: kruidenboter. We zijn dol op het smeersel, maar het is éxtra lekker als we het zelf maken. Dat is super simpel en ook nog eens leuk, want je kunt naar hartelust experimenteren met kruiden. Fan van knoflook? Voeg dan een teentje extra toe aan de kruidenboter. Of wanneer je liever wat meer pit hebt, is een pepertje heel geschikt. In dit recept hebben we gebruikgemaakt van dille, bieslook, basilicum en munt voor een fijne basis van ons favoriete smeersel.

Ingrediënten:

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 10 gram verse peterselie
  • 10 gram verse bieslook
  • 10 gram verse dille
  • 10 gram basilicum
  • 10 gram munt
  • 1 teentje knoflook (optioneel)
  • rasp van een halve citroen (optioneel)
  • zout naar smaak

Zo maak je zelf kruidenboter:

  1. Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is.
  2. Doe de roomboter en de gesneden verse kruiden in een keukenmachine of meng het met een mixer.
  3. Voeg eventueel citroenrasp en een fijngesneden teentje knoflook toe.
  4. Meng de ingrediënten voor ongeveer één minuut, of totdat de kruiden en de boter een gelijkmatig mengsel zijn.
  5. Proef de kruidenboter, en breng het eventueel op smaak met meer van de verse kruiden.
  6. Voeg zout toe aan de kruidenboter en meng het.
  7. Bewaar de kruidenboter in een kom in de koelkast.
Culinair
  • Kookfans, Romy van der Lingen
  • Adobe Stock