Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Tropische verrassing in de polder: in Pantropica is het altijd zomer

'Een werelds dagje uit': dat beleef je hier. 

Pantropica

Van alle dingen die je zou kunnen verwachten in dit strak verkavelde nieuwe land, is een tropische verassing van deze omvang wel de minst waarschijnlijke. Tien continenten samengebald op pakweg 23 hectare in de Noordoostpolder. Achter de draaideur ontvouwt zich een waar junglepark waar je wordt omringd door exoten. Reusachtig groen, kleurrijk leven. Zuurstokroze flamingo’s, nieuwsgierige stokstaartjes en clowneske papegaaitjes die zó uit je hand eten. Goed om te weten, als het Hollandse weer soms tegenzit: in Pantropica is het altijd zomer!

Voor het instant vakantiegevoel moet je in de Noordoostpolder zijn. Zelfs aan het achtergrondgeluid van krekels bij je drankje – hoe zomers wil je het hebben? – is gedacht. In Luttelgeest bouwde de familie Maarssen de afgelopen halve eeuw aan een tropisch park dat z’n weerga niet kent, maar dat ook lange tijd moeilijk in een hokje te plaatsen was.

Leg het maar eens uit, aan je gasten. Wat is het? Geen plantenrijk, geen dierentuin, geen kinderspeelplaats, maar toch wél van alles een beetje (boel). Het bracht de eigenaren er jaren geleden al toe een nieuw, passender logo te ontwerpen – dat werd een wereldbolletje met vis, vlinder en bloem – en dit vroege voorjaar kreeg het bedrijf dan ook een nieuwe naam die de lading dekt: de Orchideeën Hoeve werd Pantropica.

Op het verkeerde been

Thomas Maarssen (57, ‘planten en marketing’) en zijn broer Jeroen (53, ‘techniek en boekhouding’) staan samen aan het roer van ‘Flevolands Leukste Uitje’ volgens de ANWB – en dat al voor de dertiende keer op rij. Zij riepen het zeker tien jaar geleden al: er moest een nieuwe naam komen, maar wat was het goeie moment?

De oorspronkelijk door hun ouders opgezette orchideeënkwekerij ging nogal eens gebukt onder een wat suf imago. Hoewel, “gebukt”; de publiekstrekker in de polder ontvangt 423.000 bezoekers per jaar, daar is menig attractie in het land jaloers op. Dus waarom zou je iets veranderen dat al jaren een stabiel succes is, en loopt als een trein? Misschien omdat veel nieuwe gasten vooraf geen flauw benul hadden van wat ze dan zouden aantreffen, naast de orchidee en misschien een paar andere verdwaalde sierplanten.

‘Ons publiek werd altijd op het verkeerde been gezet,’ vertelt Thomas en zijn dikke grijns verraadt dat hij daar stiekem ook best lol om had. ‘Het gebeurde natuurlijk niet bewust, want ons park is in tijd van jaren organisch gegroeid. Maar we merkten het vaak aan de reacties van mensen: het was bij ons altijd móóier dan ze vooraf hadden gedacht. Het viel altijd mee.’ De reacties van bezoekers op de nieuwe naam zijn uiteenlopend, variërend van “domste beslissing ooit” tot volmondig begrip: “Nu klópt het”.

Verder lezen

Het volledige verhaal over Pantropica lezen? Deze verscheen in de nieuwste zomereditie van Noorderland. Deze editie ligt tot 20 augustus in winkels in heel Nederland en is ook te bestellen via onze eigen webshop.

In deze zomereditie bezoeken we Elfstedenstad Hindeloopen, spreken we de Groningse zanger Arnold Veeman, bekijken we de paardenreddingboot op Ameland en sommen we de leukste (ui)tips voor de zomervakantie op. Dit – en nog veel meer! – lees je nu in onze nieuwe zomereditie.

Uittips
  • Jolanda de Kruyf
  • Max de Krijger