Lifestylemagazine over Noord-Nederland

September is dé maand om je tuin winterklaar te maken: dit is waarom

Er wordt weleens gezegd dat september de ideale maand is om je tuin voor te bereiden op de koudere dagen. Wij leggen je uit waarom – en vertellen welke klussen je dan zoal moet doen. 

Tuin

Het ideale moment

Hoewel het misschien vroeg lijkt om nu je tuin klaar te maken voor de koudere maanden, beginnen veel planten, bomen en bladeren al met de overgang naar het nieuwe seizoen.

'September voelt vaak nog mild aan, waardoor het lijkt alsof het nog steeds zomer is. Toch vinden er onder de bladeren en in de grond subtiele veranderingen plaats,' legt tuinexpert Rob de Vries van Werkspot.nl ons uit. 'De natuur bereidt zich al voor op de komende temperatuurverschillen en veranderende omstandigheden.' Daarom is dit het ideale moment om je tuin klaar te maken voor de koudere temperaturen: 'Dankzij het warmere weer en de langere dagen heb je ook nog voldoende tijd om klussen uit te voeren die lastiger zijn in kouder en donkerder weer'

Wat je in september zoal kunt doen? We zetten de belangrijkste tuinklussen voor je op een rij.

Foto: Adobe Stock

Snoeien

Verwijder dode bloemen van herfstplanten en snoei zomerbloeiende struiken vóór de eerste vorst, die al in oktober kan optreden. Dit helpt de planten hun energie te behouden tijdens de winter en voorkomt overmatige groei in het voorjaar. Goed om als richtlijn aan te houden: snoei niet meer dan 25% van het totale blad van de plant. Zorg er daarnaast voor dat je het juiste gereedschap gebruikt: naast een goede snoei- of tuinschaar kun je voor grotere klussen ook een elektrische snoeischaar of handzaag inzetten.

Foto: Adobe Stock

Bescherm je planten

Niet alle planten in de tuin hebben (extra) bescherming tegen vorst nodig, maar sommige soorten wel. Jonge zaailingen, nieuwe groei, tere vaste planten, half winterharde planten en tropische of subtropische soorten vereisen extra zorg naarmate oktober nadert. Tere vaste planten die zijn uitgebloeid kun je in een schuur of kas zetten om ze tegen de kou te beschermen. Je moestuin kun je afdekken met een glazen of plastic stolp.

Zorg voor een gezond gazon

Hoewel veel mensen denken dat het gazon alleen bij warm weer bemest moeten worden, kan bemesting in de koudere maanden juist heel goed zijn voor het gras. Maai daarnaast het gazon niet meer als de temperatuur onder de 10 graden ligt, omdat het gras dan in een rusttoestand verkeert. De ideale grashoogte in de winter is 5 centimeter: dit biedt de grond schaduw om vocht vast te houden, het beschermt de wortels tegen vorst en voorkomt schimmelvorming.

Naarmate de temperatuur daalt, is het ook belangrijk om zo min mogelijk op het gazon te lopen en zware objecten van het gras te verwijderen. Als je gazon er onregelmatig uitziet, is september ook het ideale moment om het te verticuteren en opnieuw in te zaaien.

Foto: Adobe Stock

Denk ook aan het tuinschuurtje

Een tuinschuur heeft in de wintermaanden heel wat te verduren, zoals vorst, regen en sneeuw. Het behandelen van het hout van het tuinhuisje is daarom belangrijk voor de levensduur ervan en de spullen die erin staan. Dit klusje is makkelijker te doen bij warmer weer, wanneer de zon helpt bij het drogen en je sneller meerdere lagen kunt aanbrengen.

Huis en tuin
  • Werkspot.nl
  • Adobe Stock