Lifestylemagazine over Noord-Nederland

's Werelds beste natuurfoto's komen naar Groningen

Bewonder de mooiste beelden uit de Wildlife Photographer of the Year competitie in het Forum.

Natuurfoto's

De mooiste natuurfoto's uit de Wildlife Photographer of the Year-competitie komen naar het Forum in Groningen. Van zaterdag 29 juni tot en met zondag 3 november kun je in een foto-expositie momentopnames zien van fascinerend dierengedrag, spectaculaire diersoorten, en adembenemende diversiteit en kwetsbaarheid van de natuur.

Prestigieuze competitie

De Wildlife Photographer of the Year-competitie is de langstlopende en meest prestigieuze wedstrijd in de natuurfotografie. Het vindt elk jaar plaats in het Natural History Museum in Londen. Sinds de eerste editie in 1965 sturen professionele en amateurfotografen van alle leeftijden hun beste natuurfoto's in, die door een vakjury worden beoordeeld. De 100 foto’s in de expositie in het Forum zijn gekozen uit 49.957 inzendingen uit 95 landen.

De foto-expositie viert de diversiteit en schoonheid van het leven en toont tegelijkertijd de invloed van de mens op de natuurlijke omgeving. Video's laten de verhalen achter de winnende foto's zien. Hiermee biedt de tentoonstelling een podium voor onderwerpen als duurzaamheid, klimaatverandering en natuurbehoud.

Nederlandse winnaar

De Nederlander Lennart Verheuvel won in de categorie Oceans: The Bigger Picture. Verheuvel legde een 5,5 meter grote orka vast die in oktober 2022 tot twee keer toe aanspoelde aan de Nederlandse kust. Een niet alledaags gezicht, aangezien orka’s niet in de Noordzee leven. Het dier bleek ernstig ziek te zijn en stierf niet veel later. Ook de beelden van Nederlanders Jasper Doest en Jef Pattyn zijn te bewonderen.

De grote winnaar van Wildlife Photographer of the Year 2023 is Laurent Ballesta. De Franse mariene bioloog dook twee weken lang in beschermde wateren rond het eiland Pangatalan in de Filipijnen op zoek naar de degenkrab. Een van de oudste dieren ter wereld, die al meer dan 300 miljoen jaar relatief onveranderd is en zich moeilijk laat vastleggen.

Forum Wildlife Fotowedstrijd  

Geïnspireerd door de Wildlife Photographer of the Year-competitie organiseert het Forum een eigen natuurfotowedstrijd. Van 29 juni tot en met 8 september kunnen professionele en amateurfotografen van alle leeftijden een foto inzenden. De mooiste, grappigste en meest verrassende foto's zullen gedurende twee weken in Forum Groningen te bewonderen zijn.

Meer informatie over de expositie vind je op de website van Forum Groningen. De expositie is te zien in de expozaal op de derde verdieping en is geopend van dinsdag tot en met zondag, in schoolvakanties ook op maandag. Naast de foto-tentoonstelling zijn er onder andere fotografieworkshops en excursies met natuurfotografen. Voor jonge bezoekers zijn er doe- en kijkopdrachten in de expositie.

Cultuur
  • Forum Groningen
  • Nima Sarikhani, Lennart Verheuvel, Mark Boyd