Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Groningse legende: de magische boom van Slochteren

Door de eeuwen heen zijn er allerlei verhalen verzonnen om aan kleine kinderen uit te leggen waar baby's vandaan komen. Denk bijvoorbeeld aan het verhaal dat kinderen uit kool groeien, of dat de ooievaar het kroost in een doek meebrengt. In Slochteren hadden ze hun eigen variant op dit verhaal: het begint in het park bij de Fraeylemaborg, waar een eeuwenoude beukenboom stond.

Slochteren

De Kinderboom

Tot 1963 stond er een enorme beukenboom in het Slochterbos, achter de Fraeylemaborg. Deze boom had een omvang van zo'n 6 meter en was naar schatting wel 400 jaar oud. Niet voor niets werd hij de Dikke Boom genoemd. Deze boom had echter nog een andere naam: de Kinderboom.

De beuk ontleende deze naam aan een legende. In de schaduw van de Kinderboom zouden namelijk kinderzielen bewaard worden, totdat het tijd voor hen was om geboren te worden. Dan was het de taak van de ooievaar om de zielen op te halen en ze veilig thuis te brengen.

Symbolen

Waarom de Slochtenaren de beuk als zielenbewaarder kozen, weten we niet zeker. Misschien is het een verhaal dat spontaan werd bedacht en door anderen werd overgenomen, maar misschien had het ook een diepere betekenis. De beukenboom staat namelijk in verschillende culturen bekend als symbool voor vrouwelijkheid en schepping. Misschien zag men de eeuwenoude boom wel als een representatie van de baarmoeder. Het verhaal van de ooievaar komt tenslotte ook voort uit de symbolische waarde van het dier: de ooievaar duidt op een nieuw begin, net zoals baby's aan het begin van het leven staan.

Middellaan van het Slochterbos met zicht op een standbeeld. Foto: Adobe Stock

Het lot van de beuk

Een bezoek aan de legendarische Kinderboom brengen is helaas niet meer mogelijk. De beuk sneuvelde namelijk tijdens een najaarsstorm in 1963. Er is echter wel een opvolger voor de boom geplant, die er inmiddels al meer dan 40 jaar staat.

De nieuwe Kinderboom kun je bewonderen tijdens een wandeling door het Slochterbos, dicht bij de plek waar de Dikke Boom stond: bijna aan het einde van de middellaan, aan de rechterzijde. Daar, vlak bij het beeld van de godin Flora, voel je misschien wel de mystieke aanwezigheid van de bijzondere beuk.

Nog veel meer verhalen

Volgens Levend Erfgoed Groningen bestaan er in de provincie nog veel meer mythes over waar kinderen vandaan komen. In bepaalde delen van het Groninger Hogeland werden baby's bijvoorbeeld door een watergeest van achter de dijk meegebracht, en in Meeden kwamen ze uit de molen. Zo heeft elke regio zijn eigen variatie op het verhaal. Een ding is zeker: zulke verhalen zijn een bijzonder – en vermakelijk – stukje cultureel erfgoed.

Cultuur
  • De verhalen van Groningen, Levend Erfgoed Groningen
  • Adobe Stock