Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Drents Museum opent Labyrinthia: 'Een totaal andere museumervaring vol magie'

Op zondag 20 oktober opent in het Drents Museum in Assen de nieuwe interactieve tentoonstelling Labyrinthia, dat een magische ontdekkingsreis belooft te worden langs alle topstukken van het museum

Labyrinthia

Met allerlei geuren, geluiden, tastobjecten en interactieve spellen biedt Labyrinthia een totaal andere museumervaring. Hiermee hoopt het Drents Museum ook de minder geoefende museumbezoeker aan te spreken en de collectie ook voor families met (klein)kinderen aantrekkelijker te maken.

Magische ontdekkingsreis

In Labyrinthia dwalen bezoekers door het Drents Museum en beleven ze de museumcollectie op een bijzondere manier. In elke zaal stap je een andere wereld binnen, alsof je écht midden in een verhaal staat.

Het museum beschrijft de nieuwe tentoonstelling als een 'magische ontdekkingsreis' door maar liefst vijftien verschillende museumzalen. Alle topstukken uit de collectie – zoals het meisje van Yde, de oudste boot ter wereld en schilderijen van Van Gogh – krijgen een plek. En in tegenstelling tot vele andere kunsttentoonstellingen mag je hier wél kijken met je handen en zijn er allerlei dingen te zien en te beleven.

Foto: Drents Museum

Maar liefst 1.000 items

Vanaf de oprichting in 1854 verzamelt het Drents Museum archeologische objecten, voorwerpen uit de Drentse geschiedenis, schilderijen en tekeningen van kunstenaars die zich lieten inspireren door Drenthe. Maar liefst 1.000 items uit de collectie zijn in Labyrinthia te zien. De tentoonstelling voert de bezoeker dus langs alle highlights en topstukken van museum, zonder vaste route. Je mag dus zelf lekker ronddwalen.

Sterrenstof

In zalen met namen als 'Zaal van de Verwondering', 'Zaal van de Mens', 'Zaal van de Schoonheid' en 'Zaal van de Liefde' worden allerlei verhalen verteld; ieder met een eigen thema. Ga bijvoorbeeld op mammoetjacht, laat je inspireren door de Drentse natuur, dans op een boerenbruiloft in de 18de eeuw of peddel in een kano door een prehistorisch veenlandschap. In de gangen met sterrenstof reflecteren hedendaagse en soms bekende Drenten, zoals Edino van Dorsten, Ben Feringa, Jooz, Nanoah Struik en Britt Weerman. Zij vertellen hun eigen perspectief op de thema’s in Labyrinthia.

Reis door Drenthe

In de nieuwe tentoonstelling kunnen bezoekers een speciale (web)app gebruiken. Daarmee koppelt het Drents Museum objecten uit de collectie aan een historische plek in de provincie. Zo kun je nadat je het meisje van Yde hebt gezien naar haar vindplaats "reizen", of het grootste hunebed van Nederland in Borger "bezoeken".

Labyrinthia is van zondag 20 oktober 2024 doorlopend in het museum te zien.

Uittips
  • Drents Museum
  • Hoofdfoto: Henri Verhoef - Drents Museum