Lifestylemagazine over Noord-Nederland

Fries Museum start zoektocht: wie is deze vrouw?

Het Fries Museum in Leeuwarden is een zoektocht gestart naar de identiteit van een mysterieuze Friezin, afgebeeld op een recent verworven schilderij. Om dit raadsel op te lossen, roept het museum de hulp van het publiek in: wie weet wie deze vrouw is?

Fries Museum

Schilder Piet van der Helm

Het portret is onlangs aan de collectie van het Fries Museum toegevoegd. Bekend is dat het werk geschilderd is door Piet van der Helm, maar verder roept het stuk veel vragen op: want wie is deze, in Friese kledij gehulde, mysterieuze dame? Het museum wil dit raadsel graag oplossen, en vraagt daarbij om de hulp van het publiek.

Beppe Palsma

Bij de aankoop van het portret ontving het Fries Museum een klein briefje van een Hilversumse veilinghouder; tot nu toe het enige aanknopingspunt rond de identiteit van de vrouw. Op het briefje stond geschreven: 'Beppe Palsma / uit de familie Halbertsma / Piet van der Hem / neef van oma Slager.'

De vrouw op het portret moet dus waarschijnlijk beppe Palsma zijn. Maar is Palsma haar eigen naam of die van haar (overleden) man? Aan de wijsvinger van haar linkerhand valt namelijk een gouden trouwring op. En betekent ‘uit de familie Halbertsma’ dat zij uit die familie komt, of dat het portret zelf daar vandaan komt? De schilder Piet van der Hem is blijkbaar een neef van oma Slager: is mevrouw Slager de grootmoeder van de onbekende schrijver van het briefje?

Ingewikkelde puzzel

Kortom: genoeg vragen, maar nog geen antwoorden. Vandaar dat het Fries Museum de hulp inschakelt van het publiek; van anderen die haar misschien herkennen van een oude familiefoto en die deze ingewikkelde puzzel weten te kraken. Het portret is waarschijnlijk gemaakt in periode 1920-1930, dus de gevorderde leeftijd van de vrouw moet daarmee in verband gebracht worden. Wie helpt het museum op weg?

Op de website van het Fries Museum worden allerlei updates rondom deze zoektocht geplaatst. Mensen die tips en antwoorden hebben, kunnen ook op deze website terecht.

Cultuur
  • Fries Museum
  • Fries Museum